Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Rocky blev offer för norsk djurplågerska

/
  • Eva Wiklund lämnade bort sin hund Rocky till helt fel person. När hon skulle hämta hem honom blev hon vittne till en tortyrliknande händelse. Ett dygn senare fick Rocky avlivas.
  • Rocky hade flera akuta inflammationer när Eva Wiklund hämtade hem honom.

Eva Wiklunds hund Rocky hamnade i dömd djurplågerskas händer. När Eva åkte för att hämta hem sin hund blev hon vittne till en tortyrliknande händelse. Ett dygn senare fick Rocky avlivas.

Annons

Eva Wiklund från Sundsvall berättar att hon i mars i år fattade det svåra beslutet att hitta en ny ägare till sin rottweiler Rocky. På grund av hälsoproblem kunde hon inte ta hand om honom på bästa sätt och annonserade därför på Blocket efter en ny ägare. En norsk kvinna från Strömsunds kommun hörde av sig och Eva Wiklund berättar att kvinnan på ett mycket skickligt sätt sålde in sig själv.

– Allt lät så bra. Hon berättade att han skulle få springa lös och följa med på hennes ridturer i skogen. Jag tänkte, så vill jag att han ska få ha det.

De kom överens om en prövovecka men redan en kort tid efter att Rocky hade flyttat så fick Eva Wiklund reda på vem kvinnan var.

– Först var det ju en sorg att jag hade lämnat bort en familjemedlem. Sedan när jag fick veta vad det var för en kvinna då gick det över i chock.

LT har flera gånger tidigare berättat om den norska kvinnan som för några år sedan bosatte sig på en ort i Strömsunds kommun. I Norge har kvinnan dömts till fängelse efter att ha misshandlat och vanvårdat sina hundar. Där har hon också belagts med livstids djurförbud. I Sverige däremot får kvinnan äga djur men inte bedriva yrkesmässig hundverksamhet.

När Eva Wiklund fick veta vad den norska kvinnan hade dömts för kontaktade hon både polis och länsveterinär. Men de kunde inte hjälpa till. Då bestämde hon sig för att tillsammans med en kompis åka och hämta tillbaka Rocky. Trots inhägnader och elstängsel lyckades de ta sig in på gården.

När Eva Wiklund kikade in genom ett fönster till kvinnans hus fick hon se sin Rocky ligga orörlig på golvet.

– När jag står där så ser jag hur kvinnan kommer ner från övervåningen. Hon går fram till Rocky och böjer sig över honom.

Eva Wiklund berättar att kvinnan tog en tändare och, som hon uppfattade det, eldade över hundens ansikte. Sedan tog kvinnan en spruta och injicerade något i hunden. Tre gånger utförde hon proceduren.

Eva Wiklund kontaktade polisen och en patrull kom till platsen. Men poliserna fick inte åklagarens tillåtelse att ta med sig några djur från gården berättar Eva. Till sist lyckade hon ändå få med sig Rocky hem.

– Men han var inte samma hund när vi fick tillbaka honom. Det var som om han bara hade reptilhjärnan kvar, säger hon.

Ett dygn senare valde Eva Wiklund att avliva Rocky. Enligt obduktionsrapporten hade Rocky flera akuta inflammationer, bland annat en akut varig på hjärnhinnan, och akuta blödningar i njurarna.

Det är inte bara Eva Wiklunds hund som har råkat ut för norskan. Lars Liikamaa från Smedjebacken berättar för Aftonbladet om en liknande incident. Precis som Eva annonserade han på Blocket efter någon som kunde ta hand om rottweilern Gizmo. Även han fick senare veta vem kvinnan var och åkte till hennes gård för att ta tillbaka hunden. Precis som Rocky hade Gizmo oförklarliga skador och en kraftig infektion. Men till skillnad från Rocky så lyckades Gizmo återhämta sig.

Annons
Annons
Annons