Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera detaljer knyter det gifta paret till mordförsöket

/
  • Bild ur polisens förundersökningsprotokoll som visar mannen misstänkt för mordförsök till vänster och mannen misstänkt för medhjälp till höger. I går väckte Internationella åklagarkammaren åtal mot ett uzbekiskt par för medhjälp till mordförsök på den uzbekiske regimkritikern tillika imamen i Strömsund.Foto: Polisen

Det uzbekiska paret som åtalats misstänka för medhjälp till mordförsök på imamen i Strömsund förnekar brott. Men enligt åklagaren är bevisningen tung.

Annons

Enligt åtalet ska paret som är misstänkt för medhjälp till mordförsök ha tagit fram imamens bostadsadress, rest till Strömsund för att säkerhetsställa imamens identitet och hjälpt gärningsmannen med både boende och transport. Trots bevisning i form av kontoutdrag och samtalstrafik förnekar paret, men enligt Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren är bevisningen mot paret stark.

– Vi bedömer att bevisningen mer än väl ska räcka fram till en fällande dom, säger han till LT.

Uzbekernas första kontakt med gärningsmannen ska ha skett i november förra året då mannen bott hos paret i Malmö, när han kom till Sverige. Efter det fram till att gärningsmannen lämnat Sverige den 24 februari ska paret ha hjälpt honom på en rad olika sätt.

Kvinnan ska ha sökt efter imamen på internet och i januari i år ska hon ha lyckats lokalisera honom i Strömsund.

Hennes man ska senare ha besökt Strömsund för att identifiera honom. På väg tillbaka till Malmö ska mannen ha haft telefonkontaktat med en man i Ryssland, som i sin tur både före och efter samtalet haft kontakt med gärningsmannen.

Efter att imamen lokaliserats och identifierats ska paret, enligt åtalet, ha hjälpt gärningsmannen att fixa hyrbil och boende.

Den 22 februari sköts imamen och några dagar senare lämnade den misstänkte gärningsmannen landet.

I februari hade paret tät kontakt med attentatsmannen men också med ett uzbekistanskt och ett ryskt nummer, dessa kontakter upphöde när attentatsmannen lämnade Sverige och den 24 februari flög från Köpenhamn till Moskva.

Kort tid därefter raderar paret flera filer på sin dator, avslutar sitt Skypekonto, kvinnan byter SIM-kort i en av sina mobiler och slutar att använda den för att dölja att hon haft någon kontakt med gärningsmannen.

Rättegången mot paret inleds på torsdag nästa vecka.

Annons
Annons
Annons