Annons

Flera detaljer knyter det gifta paret till mordförsöket

/

Det uzbekiska paret som åtalats misstänka för medhjälp till mordförsök på imamen i Strömsund förnekar brott. Men enligt åklagaren är bevisningen tung.

Enligt åtalet ska paret som är misstänkt för medhjälp till mordförsök ha tagit fram imamens bostadsadress, rest till Strömsund för att säkerhetsställa imamens identitet och hjälpt gärningsmannen med både boende och transport. Trots bevisning i form av kontoutdrag och samtalstrafik förnekar paret, men enligt Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren är bevisningen mot paret stark.

– Vi bedömer att bevisningen mer än väl ska räcka fram till en fällande dom, säger han till LT.

Uzbekernas första kontakt med gärningsmannen ska ha skett i november förra året då mannen bott hos paret i Malmö, när han kom till Sverige. Efter det fram till att gärningsmannen lämnat Sverige den 24 februari ska paret ha hjälpt honom på en rad olika sätt.

Kvinnan ska ha sökt efter imamen på internet och i januari i år ska hon ha lyckats lokalisera honom i Strömsund.

Hennes man ska senare ha besökt Strömsund för att identifiera honom. På väg tillbaka till Malmö ska mannen ha haft telefonkontaktat med en man i Ryssland, som i sin tur både före och efter samtalet haft kontakt med gärningsmannen.

Efter att imamen lokaliserats och identifierats ska paret, enligt åtalet, ha hjälpt gärningsmannen att fixa hyrbil och boende.

Den 22 februari sköts imamen och några dagar senare lämnade den misstänkte gärningsmannen landet.

I februari hade paret tät kontakt med attentatsmannen men också med ett uzbekistanskt och ett ryskt nummer, dessa kontakter upphöde när attentatsmannen lämnade Sverige och den 24 februari flög från Köpenhamn till Moskva.

Kort tid därefter raderar paret flera filer på sin dator, avslutar sitt Skypekonto, kvinnan byter SIM-kort i en av sina mobiler och slutar att använda den för att dölja att hon haft någon kontakt med gärningsmannen.

Rättegången mot paret inleds på torsdag nästa vecka.

 • Uzbekistan

  Den gas- och guldrika forna sovjetrepubliken Uzbekistan har ända sedan självständigheten 1991 regerats med järnhand av president Islam Karimov. Oppositionen har stadigt varit hårt nedtryckt, bland annat med motivet att kväsa islamistiska tendenser och etnisk oro.

  Uzbekistan rankas stadigt bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Människorättsorganisationer har larmat om användandet av närmast medeltida tortyrmetoder, inte minst i det otillgängliga och ökända Zjasjlykfängelset i öknen sydväst om Aralsjön.

  I maj 2005 dödades hundratals demonstranter i en våldsam polis- och militärinsats i staden Andizjan i den bördiga men tätbefolkade, fattiga och etniskt splittrade Ferganadalen. (TT)

Annons
Annons
Annons
Dela
 • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
 • Spara artiklar i din personliga läslista.
 • Kommentera vårt innehåll.
 • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons