På ltz.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Böcker från bibliotek bränns istället för skänks

+
Läs senare
/

Trots vädjan från backeborna väljer kommunen att bränna bibliotekets utrensade böcker, istället för att skänka bort dem. – Jag kan absolut förstå att det är upprörande men så här har vi alltid gjort. Vi skänker aldrig böcker, säger chefsbibliotekarie Britt-Inger Roos.

Medlemmarna i föreningen Fjällsjö Framtid i Backe är frustrerade och upprörda. Backes bibliotek krymper till ytan och just nu pågår en försäljning av en mängd utgallrade böcker på biblioteket. Enligt Fjällsjö Framtid har barnboksutbudet i biblioteket minskat med hälften.

Samtidigt har bibliotekspersonalen rensat ut en stor mängd böcker som lagts i 18-20 sopsäckar. Dessa böcker har eller ska fraktas till återvinningscentralen i Lia utanför Strömsund för att brännas. Detta görs trots att flera av föreningens medlemmar och privatpersoner erbjudit sig att ta hand om böckerna, stämpla dem och skänka dem vidare.

Gunnar Bergström besökte biblioteket förra fredagen och lyckades få med sig ett tjugotal böcker ur några av sopsäckarna.

– Personalen hävdar att böckerna i sopsäckarna är dammiga och trasiga. Titta, de är i toppskick. Det här är bevismaterial, säger Gunnar Bergström och breder ut böckerna på bordet inne i Fjällsjö Framtids lokal.

Böckerna han visar är gamla klassiker skrivna av författare som Mark Twain, Isaac Singer, Tjechov och Hemingway.

– Man kan undra efter vilka kriterier personalen gått efter när de har gallrat, säger han.

Efter Gunnar Bergströms besök på biblioteket i fredags kontaktade han bibliotekschef Britt-Inger Roos som berättade att hon skulle besöka biblioteket under måndagen. Gunnar Bergströms förhoppning tändes då att han skulle få sopsäckarna med böckerna, alternativt köpa dem.

Men när Gunnar Bergström och flera andra medlemmar i Fjällsjö Framtid kommer till biblioteket på måndagen är säckarna borta.

– De böcker vi rensat ut ligger där, säger Britt-Inger Roos och pekar på ett av borden där böcker säljs.

– Men det är ju bara en bråkdel. Var är resten av böckerna? säger Gunnar Bergström upprört.

Britt-Inger Roos hänvisar återigen till bokbordet.

– Jag kan förstå att det låter upprörande att vi bränner böcker eftersom böcker har ett starkt symbolvärde. Men vi har alltid gjort så här. Vi har våra rutiner och det fungerar för oss, säger hon.

Anledningen till att biblioteket säljer ut och kasserar böcker just nu är enligt Britt-Inger Roos bibliotekets minskade budget. Det behöver sparas pengar och som en del av sparpaketet har biblioteket varit tvungen att minska bibliotekets yta, vilket då innebär att böcker inte får plats och behöver rensas ut.

– Vår främsta uppgift är låntagarna och att de ska ha ett bra utbud. Pengarna som vi får in på försäljningen går tillbaka in i biblioteket.

Vad händer med böckerna som ni inte lyckas sälja?

– När vi tycker att vi gjort allt för att sälja dem och de har varit ute ett bra tag, så slängs de, säger Britt-Inger Roos avslutningsvis.

 • Rutinerna för Backe bibliotek

  Enligt Britt-Inger Roos så är personalens rutiner följande:

  • Det är viktigt att det finns ett bra flöde av alla sorts böcker och media

  • böcker magasineras

  • vissa böcker skickas till depåbiblioteket i Umeå

  • böcker som personalen tror är av intresse och som finns i flera exemplar säljs.

  • böcker som säljs måste vara stämplade

  • böcker som har varit ute till försäljning länge utan att de säljs - slängs

  • trasiga och av personalen särskilt utvalda böcker - slängs

  • minskad lokalyta kommer att spara runt 100 000 kronor

 • Dialog med kommunen samtidigt som utrensning av böcker sker

  Sedan i november 2012 har Fjällsjö Framtid haft en dialog med Strömsunds kommun där föreningen uttryckt önskemål om att starta ett kulturhus i bespisningslokalen vid Centralskolan i Backe där biblioteket skulle ingå.

  Fjällsjö framtid vill ta över biblioteket på entreprenad.

  Enligt Fjällsjö Framtid kommer kommunens kostnader med lokalbytet att minska med runt 100 000 kronor per år.

  Fjällsjö Förening har vädjat till kommunen att vänta med utrensningen av böcker innan något beslut är fattat om det blir något kulturhus eller inte.

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagen att kommunchefen, tillsammans med barn-kultur och utbildningsnämnden ska utreda hur mycket det kostar att flytta biblioteksverksamheten. Svar väntas om några veckor.

  Länsstyrelsen beslutade förra veckan att förlänga förbudet att riva bespisningen i ytterligare sex månader och att föreningen kan söka pengar för att restaurera en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons