Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

”Yngström kan inte avsättas av kommunfullmäktige”

/

Ragunda kommunfullmäktiges presidium gjorde helt enligt regelboken när en v-motion om misstroendeomröstning mot kommunalrådet Elisabet Yngström stoppades inför senaste fullmäktigemötet.

– Det går bra att få till stånd en riksdagens misstroendeomröstning kring statsministern eller något statsråd, något som senast drabbade Lennart Bodström. Men de regler som gäller i riksdagen gäller dock inte i en kommun.

Det förklarar Håkan Torngren, förbundsjurist på Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

– En kommunfullmäktigeförsamling kan inte ordna en förtroendeomröstning. Det ligger utanför fullmäktiges befogenheter.

– En motion som vill ha till stånd en förtroendeomröstning om ett kommunalråd är meningslös.

Håkan Torngren förklarar att den här sortens ärenden till följd av fullmäktigeledamöters juridiska okunnighet med jämna mellanrum dyker upp i landets kommuner.

Det som kan stjälpa ett kommunalråd är om hon/han under sin mandatperiod begår och döms för ett grovt brott eller att hon/han själv begär att bli entledigad.

I den kommunala världen kan kommunalrådets eget parti genomföra en intern förtroendeomröstning och då är saken en annan.

– Partiet har nominerat sin kommunalrådsaspirant och fullmäktige har valt henne, men hon kan ju förlora förtroendet inom partiet, förklarar Torngren.

– Då blir det upp till partiet att vädja till henne att avgå.

– Kommunen via fullmäktige och kommunstyrelse kan inte göra mycket för att avsätta ett kommunalråd.

En förtroendevald person i en kommun som begått ett grovt brott eller vägrats ansvarsfrihet till följd av att hon/han på ett vårdslöst, men inte brottsligt sätt hanterat kommunala medel kan revisorerna föreslå fullmäktige att avsätta vederbörande.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons