På ltz.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Vi fattade ett förödande beslut"

+
Läs senare
/

Alla öppna förskolor i Östersund ska stängas. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden i dag. Ordförande Björn Sandal (S) medger att beslutet kommer att få förödande konsekvenser.

Kommunfullmäktige i Östersund har beslutat om stora besparingar inför nästa år. Det innebär bland annat att barn- och utbildningsnämnden måste minska sina kostnader med 18 miljoner kronor. I dag fattade en majoritet av politikerna i nämnden beslut om vilka besparingar som måste genomföras för att klara av sparkraven.

Mest pengar ska sparas genom att stänga samtliga sju öppna förskolor. Det minskar nämndens årliga kostnader med drygt 5 miljoner kronor. Nämndordförande Björn Sandal inser att beslutet kommer att få stora konsekvenser för många.

– Öppna förskolan har ett oerhört stort värde för de barn och föräldrar som är i verksamheten. Det är stort att föda barn och bli förälder första och andra gången och då är den här verksamheten viktig för att få stöd och kontakter. Jag tror att det är en förödande besparing som vi gör, säger han och fortsätter:

– Men om vi måste välja mellan pest eller kolera så tror jag att det här gör minst ont för alla.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade också att spara drygt 3,4 miljoner kronor genom att minska resurserna för de allra minsta barnen i förskolan. En annan besparing handlar om att anpassa verksamheten inom särskolan eftersom antalet elever har minskat jämfört med tidigare.

Eftersom besparingarna slår hårt hoppas Björn Sandal att kommunfullmäktige senare i år kan minska sparkraven.

– Får vi ett lägre sparkrav så kan vi behålla de öppna förskolorna. Vi vill heller inte ta bort resursen i barngrupper med många små barn, säger han.

De ledamöter som företrädde Vänsterpartiet, Moderaterna och Folkpartiet ställde sig inte bakom det sparförslag som barn- och utbildningsnämnden fattade i dag.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons