Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkön blir turistmål även på vintern

/
  • Per-Åke Wahlund ger sig ut på sjön, precis som Winston Churchill - som har namngett hans restaurang. I sommar tar han över verksamheten på Verkön, men han planerar även att ha öppet på vintern.
  • Avtalet mellan Per-Åke Wahlund och Östersunds kommun löper över 40 år.
  • Sir Winston-ägaren gör en rejäl satsning på Verkön. Han har väntat på att någon ska kliva fram och dra igång verksamheten igen, nu gör han det själv.

Verkön har varit ett turistmål förknippat med sommaren. Den nye ägaren Per-Åke Wahlund tänker ett steg längre.

– Jag tänker mig två säsonger, sommar och vinter, säger han.

Annons

Som LT tidigare har berättat är det klart att Per-Åke Wahlund, som äger restaurangen Sir Winston, tar över verksamheten på Verkö Slott med start den 2 juli. Till skillnad mot tidigare kommer inte slottet ha öppet enbart på sommaren.

– Jag tänker mig sommarsäsongen från maj till september och vintersäsongen mellan februari och april, säger Per-Åke Wahlund.

Som ett led i planerna tänker krögaren att det ska dras skidspår ut till Verkön. Det ska även gå att åka skotertaxi från Östersunds hamn.

– Det här ska stärka Östersund, Storsjöbygden och Jämtland, säger Per-Åke Wahlund.

Under sommarsäsongen finns två möjligheter att ta sig ut till ön. Antingen genom att åka båttaxi från Östersunds hamn eller, om man har stor plånbok, att flyga helikopter dit ut. Thomée ingår inte i planerna.

– Med tanke på att det här inte har varit officiellt har det inte varit läge att gå ut och ta för många kontakter, men alla som är intresserade av att komma och besöka Verkön kommer kunna göra det, säger Per-Åke Wahlund.

Sir Winston-ägaren har besökt Verkön många gånger med sin familj, och har saknat verksamheten på ön.

– Vi har lidit mycket med det som har varit på slutet. Vi har väntat på att någon ska kliva fram. När ingen gjorde det och kommunen annonserade att de sökte en hyresgäst tänkte jag att får det här stå i tre-fyra år till finns inget att rädda, säger Per-Åke Wahlund.

För att starta verksamheten kommer han investera ungefär en och en halv miljon nu i sommar och totalt uppåt tre miljoner. Åtta personer kommer jobba ute på Verkön. Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) är nöjd med att Per-Åke Wahlund tar över Verkön.

– För kommunens del har det handlat om att hitta en långsiktig ägare som vill göra investeringar. Vi var angelägna om att hitta någon som kunde starta redan i sommar och sedan var det satsningarna. Det var ett lätt beslut att fatta.

Avtalet är skrivet så att Per-Åke Wahlund arrenderar marken av kommunen och äger byggnaderna på Verkön i 40 år.

Annons
Annons
Annons