Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister skräms av parasiten

/
  • Tommy Boström och Oscar Lundgren installerar UV-filter i Scandic Hotells källare.
  • Tommy Boström och Oscar Lundgren räknar med att kanske få installera fler UV-filter om vattnet fortsätter att vara smutsigt.
  • Scandics hotelldirektör Ingemar Jonsson beställde UV-filtren av Tord Jansson som körde upp dem från Göteborg under natten.
  • Systemet som ska rena hotellets vatten kostade sammanlagt 100 000 med installation.
  • Tord Jansson fraktade UV-systemen från Göteborg.
  • Scandics hotelldirektör Ingemar Jonsson som beställde UV-filtren beräknar att de har betalat sig själva om vattnet inte är rent inom en och en halv månad.

Parasiten Cryptosporidium slår inte bara till mot Östersundsbornas magar. Den har även drabbat turistnäringen i länet. Många turister väljer nu bort Östersund och avbokar sina resor, enligt flera hotellägare.

Annons

Avbokade rum och konferenser, sjukskriven personal och omfattande extrautgifter. Vattenparasiten skapar stora problem för Östersunds hotell, säger de ägare och direktörer som LT pratat med. Hotellen Jämteborg, Älgen, Emma, Clarion, Scandic och Best Western har alla dabbats av avbokningar från folk som inte vågar komma på grund av parasiten.

– Vi har haft avbokningar. Bland annat från besökare som skulle ha haft konferenser här. Vi ser även att de som kommer på inbokade konferenser är färre, säger Bibbi Högbom, hotelldirektör för Clarion Hotel Grand i Östersund. De har löst problemet genom att ge gästerna inköpt vatten och fortlöpande information om riskerna.

På Scandic Hotell har situationen varit ohållbar. Som mest har över hälften av personalen varit sjuk samtidigt, och personer har hyrts in bara för att klara av vattenkokandet. Scandic installerar nu sina egna UV-filter till hotellet och restaurangen.

– Filtren kördes upp från Göteborg i natt. Med installationen kostar det sammanlagt 100 000 kronor. Det har vi tjänat igen om vattnet fortsätter vara smutsigt i en och en halv månad, säger hotelldirektören Ingemar Jonsson. Kostnaden för att köpa in vatten och hyra in extrapersonal blir större på sikt, menar han.

På Scandic har ett par större sällskap avbokat sina besök på grund av parasiten. Ingemar Johansson hoppas nu att det nya systemet ska underlätta så mycket för gästerna att de inte väljer bort Östersund under jul- och nyårshelgen.

Även turistbyrån i Östersund har märkt av en nervös stämning från besökare.

– Vi har fått en del samtal från folk som undrar om de fortfarande ska våga komma till Östersund, säger Jessica Helgesson, Turistbyråansvarig i Östersund. Turistbyrån informerar om vad man ska göra för att undvika att bli sjuk, men hon tror ändå att parasiten kan skada turistnäringen. Åtminstone kortsiktigt.

– Det som kablas ut i lokal och nationell media är det inte den bilden vi vill ge av Östersund, säger Jessica Helgesson.

– Av bilden i media framgår det med all önskvärd tydlighet att folk är förbannade. De betalar för något de inte får. Men det är mer av en politisk fråga.

Tror du att varumärket Miljöstaden Östersund har skadats?

– Just nu har den fått sig en törn. Det som tidigare sagts om att man kan dricka vatten direkt från sjön kommer vi inte att prata om hädanefter, säger Jessica Helgesson

Mer läsning

Annons