Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för unga och utlandsfödda i Jämtland

Unga och utlandsfödda hör till de som har det allra tuffast på den jämtländska arbetsmarknaden just nu. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

Annons

Arbetsförmedlingen släppte nyligen en rapport av arbetsmarknadsläget i Jämtlands län. Den visar bland annat att arbetslösheten skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner. I Bräcke är störst andel utan arbete. Där är totalt 13,1 procent inskrivna som öppet arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadsåtgärd. Motsvarande siffra i Åre kommun är endast 4,4 procent.

Arbetsförmedlingens rapport visar också att olika åldersgrupper har olika svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Nästan var fjärde ungdom, 23,4 procent, mellan 18 och 24 år var arbetslös i Jämtlands län under första kvartalet i år. Motsvarande siffra i hela riket var 17,6 procent.

Men allra svårast att få arbete hade de som inte är födda i Sverige. Hela 27 procent av alla utrikesfödda i länet var första kvartalet 2012 inskrivna som arbetssökande på arbetsförmedlingen. I hela landet var andelen 20,2 procent.

Även personer som saknar gymnasieutbildning har haft svårt att få arbete i Jämtlands län. Totalt var ungefär var fjärde i den kategorin inskrivna som arbetssökande eller i någon form av åtgärd.

Efter intervjuer på ett antal arbetsplatser i länet har Arbetsförmedlingen försökt definiera olika brist- och överskottsyrken. Den så kallade yrkesbarometern visar att bristyrken kommer att vara exempelvis förskollärare, kockar, läkare, skogsmaskinförare och murare. I kategorin överskottsyrken hamnar bland annat vaktmästare, truckförare, försäljare personliga assistenter och vårdbiträden.

Annons
Annons
Annons