Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre överklaganden av ÖT-domen

Åklagaren, huvudmannen samt en av de dömda företagarna överklagar domen i så kallade ÖT-härvan.

Annons

Åklagaren yrkar att huvudmannen och en av företagarna ska dömas för grovt bedrägeri avseende ett belopp på drygt 410 000 kronor. Åklagare Stig Andersson anser att tingsrätten har bedömt bevisningen i den aktuella delen felaktigt då de enligt åklagaren oriktigt uppgett att det varit fråga om jobb som utförts av företagarens bolag.

Även huvudmannen, 46-åringen, som dömdes till tre års fängelse och tillsammans med en av företagarna solidariskt ska betala 1 956 057 kronor till Östersundstidningar har överklagat domen. Han yrkar skadeståndet till Östersundstidningar ska justeras till 1,8 miljoner kronor. Det vill säga det belopp som han erkänt.

Mannen vill också att fängelsestraffet förändras, i första hand tycker han att han borde dömas till skyddstillsyn med kontraktsvård eller att fängelsestraffet förkortas. 46-åringen menar att han hade ett allvarligt spelmissbruk när brotten begicks och att detta bör jämställas med en psykisk sjukdom. Han menar också att brottet fått stora konsekvenser i hans liv då han avskedats från sin anställning samt lidit skada av den uppmärksamhet målet fått. Likaså tycker han att Östersundstidningar borde ha haft en bättre kontroll då det var känt av ledningen att han led av spelmissbruk.

Den 59-årige företagare som dömdes till fängelse i ett år och tio månader och tillsammans med huvudmannen ska återbetala nästan två miljoner, yrkar även han att beloppet justeras till den summa han erkänt det vill säga 1 725 125 kronor. Vidare yrkar han strafflindring. Han menar att han lurats in i brottsligheten och stått i beroendeställning till huvudmannen.

Mer läsning

Annons