Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist förlorade sitt livsverk: Det har varit en sorgeproces

/

I går natt förlorade Maths O Sundqvist sitt livsverk. Hans företagskoncern Skrindan ägs numer av banken Carnegie. Finansmannen själv är lättad men säger samtidigt att han gått igenom en jobbig sorgeperiod.

Annons

Processen är över. Maths O Sundqvist kan äntligen vända blad och gå vidare. Så uttrycker han det själv. Men tvisten med banken Carnegie har tagit hårt på den jämtländske finansmannen. Nu ska han vila.
– Jag är glad i dag. Men samtidigt har jag haft mina duster med mig själv. Det kan jag inte sticka under stol med, säger Maths O Sundqvist mindre än ett halvt dygn efter att hans livsverk glidit honom ur händerna.
Han berättar att förhandlingarna pågick in i det sista. Klockan tio på tisdag förmiddag skulle Sundqvists jättekoncern Skrindan säljas på auktion. Men under natten till tisdag skrev båda parter under en överenskommelse.
Detaljerna i avtalet mellan Maths O Sundqvist och Carnegie är hemliga. I korthet går uppgörelsen ut på att banken tar över Skrindankoncernen. Därmed blir Maths O Sundqvist skuldfri gentemot banken som tidigare krävt honom på en miljard kronor. Sundqvist behåller samtidigt rätten att köpa ut mindre delar av Skrindans verksamhet. På sikt har han också rätt att köpa aktier i Skrindan.
Den långa process som lett fram till att Sundqvist nu tvingats släppa sitt företagsbygge har varit mycket jobbig.
– När man kommer in i sådana här turer så är det en sorgeprocess. Men det är kanske viktigt att även den får ta sin tid.
Maths O Sundqvist berättar att han den senaste tiden levt under en hård press.
– Det var ohållbart att hålla på som vi gjorde. Man måste till slut gå vidare, säger han och menar de förhandlingar som varit mellan Carnegie och honom.
Samtidigt är han medveten om att det kanske inte är så lätt att bara gå vidare.
– Jag vet ju inte hur jag kommer att reagera framöver. Först måste jag få skaka ner det som varit.
De senaste åren har Maths O Sundqvist mest bott i Stockholm. Nu är det Jämtland som gäller. Att stressa vidare i finansvärden är inte längre något som lockar honom. Vila och eftertanke känns viktigare.
– Jag tror jag har fått mina livsmäten tillgodosedda på de flesta plan. Det som jag inte unnat mig hittills är de mjuka värdena. Jag har hållit på och sprungit runt i hela mitt liv. Det kanske är dags för något nytt, säger han och nämner kulturen som ett intressant område.
Men han kommer inte att sluta helt som företagare. En del i avtalet med Carnegie innebär att Maths O Sundqvist kommer att kunna köpa ut mindre delar ur Skrindan.
– Det handlar om lite jord- och skogsbruksfastigheter som jag kommer att driva vidare. Jag kommer förstås att hålla på en del verksamhet hemma och så, säger han utan att närmare precisera exakt vilken typ av verksamhet det handlar om.

Annons
Annons
Annons