Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Stora förändringar i förslaget till ny gymnasieskola

Skolverkets förslag till ny gymnasieskola är klar och överlämnas till regeringen idag.

Förändringarna innebär betydligt färre studievägar. Det framgår också att skillnaderna mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program blir större.

Elever som läser på yrkesprogram blir inte, som idag, med automatik behöriga till högskolestudier. De kommer att behöva göra val inom sin gymnasieutbildning, eller komplettera den, för att nå behörighet till högskolan.

Det finns också förslag till nya yrken, som till exempel personlig tränare, gyminstruktör och väktare på barn- och fritidsprogrammet.

Skolverket föreslår att entreprenörskap ska vara obligatoriskt på flera program, däribland hantverksprogrammet och ekonomiprogrammet. Juridik föreslås bli en inriktning på det senare.

I den nya gymnasieskolan får branscher mer att säga till om. På yrkesprogrammen kommer branscherna att få stort inflytande, genom de nationella programråden.

– Det har varit ett omfattande arbete. Ungefär 150 experter på olika ämnen och branscher har varit med och arbetat fram förslaget. Vi har haft två offentliga remissomgångar och flera förslag har presenterats för olika referensgrupper, säger Cecilia Sandberg, projektledare för gymnasiereformen.

 

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons