Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandberg om fas 3: Det handlar om lönedumpning

/

Syfte: Hjälpa arbetslösa till ett jobb.

Resultat enligt kritiker: Lönedumpning och ett krossat självförtroende.

Fas 3 är omdiskuterat. I Jämtlands län är nästan 300 arbetslösa på en fas 3-praktikplats.

Annons

Under 2007 infördes jobb- och utvecklingsgarantin för arbetslösa. Den som varit inskriven i 450 dagar hamnar i fas 3 och får göra praktik på en arbetsplats.

Många är mycket kritiska till just det sista steget – fas 3. Riksdagsmannen Gunnar Sandberg (S) är en av dem. Kritiken rör den betalning de får. Under praktiktiden får den arbetssökande mellan 223 och 680 kronor om dagen. Arbetsgivaren får 225 kronor.

– Det måste vara en högre ersättningsnivå, nu lönedumpar de ju, säger han.

Förhoppningen är att praktiken ska leda till ett fast jobb och att den arbetssökande ska vistas i en miljö där den kan knyta kontakter. Men enligt Gunnar Sandberg blir det inte så. Bland annat för att den arbetssökande inte får vidareutbilda sig.

– De måste få kött på benen för att ta sig vidare till ett arbete, arbetsmarknadsanpassad utbildning borde erbjudas, säger han.

Samtidigt tycker han att det är bra att ingen ska behöva gå hemma om dagarna. I det instämmer Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef i Östersund.

– Jag delar uppfattningen att aktivitet är bättre än passivitet. Sedan måste praktikplatsen vara så vass att den hjälper den arbetssökande.

Han berättar att arbetsförmedlingen har lyft frågan om att det måste bli möjligt med kortare utbildning under fas 3.

Arbetsgivaren får en ersättning för att de ska kunna vara goda handledare och kunna erbjuda en bra arbetsmiljö. Det är något som arbetsförmedlingen också kontrollerar.

– Uppföljningen har några gånger lett till att samarbeten har brutits, bland annat för att handledarskapet har brustit, säger Johan Tegnhed.

På fredag kommer Gunnar Sandberg tillsammans med flera fackförbund att ha en träff i Folkets hus där de informerar om fas 3 och arbetsmarknadspolitiken. Även arbetslösa som är i fas 3 kommer att vara där och berätta om sin situation.

Mer läsning

Annons