Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekryteringsproblem hos räddningstjänsten

/

Räddningstjänstförbundet räknar med ett plusresultat vid årets slut, men det är fortfarande stora problem att rekrytera deltidsbrandmän till vissa stationer inom förbundet.

Annons

Delårsrapporten som räddningstjänstförbundet nyligen presenterade visar både goda resultat men även bekymmer kring arbetsmiljö och rekrytering av deltidspersonal.

Klart är att det senaste resultatet, fram till augusti i år, landade på plus 3,8 miljoner kronor – drygt 1,5 miljon kronor bättre jämfört med samma period förra året och i samma rapport räknar ledningen i förbundet med att hamna på ett plusresultat på ungefär 1,5 miljon kronor vid årets slut.

Men som sagt, det går trögt med rekryteringen av brandmän. "I övrigt ligger avvikelsen jämfört med budget huvudsakligen inom personalkostnaderna där bland annat rekrytering av deltidsbrandmän till vissa stationer är svårlöst", skriver förbundet i rapporten.

Och omsättningen för deltidsanställd räddningspersonal fortsätter dessutom att vara hög och det innebär "vissa brister i upprätthållande av beredskapen".

Det råder även brist på behöriga räddningsledare vilket förbundet har inrättat en ny funktion med gemensamt befäl för två styrkor mellan Åsarna och Svenstavik. Som LT tidigare berättat har brandstationer med särskilt svåra rekryteringsproblem haft öppet hus för att locka ny personal.

Det finns förövrigt planer på att införliva Härjedalens kommun i förbundet; antingen som en fullvärdig medlem eller införa ett samarbete. Men även här kan det bli problem med personalstyrkan, enligt delårsrapporten:

"Oavsett om Härjedalen blir delägare eller inte måste räddningstjänsten uppfylla kraven på närvaro i de expanderande turistområdena Klövsjö, Storhogna och Vemdalsskalet".

Räddningspersonalen har också klagat på arbetsmiljön och här gjorde förbundet en genomlysning under våren.

Arbetet med att åtgärda de brister som hittats kommer att påbörjas under hösten.

"Åtgärderna är av typen skilda omklädningsrum och duschutrymmen för män och kvinnor, reparationer på grund av eftersatt underhåll, anpassning till dagens verksamhet samt arbetsmiljöåtgärder. På några orter handlar det om att hitta nya lokaler eller total ombyggnad/nybyggnation".

Mer läsning

Annons