Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radikalt förslag hotar länsstyrelsen

/
  • Civilminister Stefan Attefall (KD) inväntar utredningen om länsstyrelsernas framtid som ska vara färdig i slutet av året.

En pågående statlig utredning kan resultera i ett förslag om sammanslagning av länsstyrelsen i Jämtland med länsstyrelsen i Västernorrland.

Annons

Men civilminister Stefan Attefall (KD) lovade på fredagen på besök i Östersund att inga drastiska åtgärder väntar det närmaste året.

– Om ett år så jobbar de anställda på länsstyrelsen i Jämtland fortfarande i Östersund, säger han till LT.

Vad som kommer att hända med länsstyrelsen i Jämtland i framtiden ville han inte säga.

– Vi gör en helt enkelt en rundresa och träffar personalen på de olika länsstyrelserna, säger han.

Just nu utreder regeringens utredare Mats Sjöstrand på uppdrag av regeringen och Stefan Attefall hur länsstyrelserna ska se ut i framtiden.

– Mats Sjöstrand har fått i uppdrag att få ordning på staten. Vi har en otydlighet i förvaltningen i dag som inte är bra, säger Stefan Attefall.

Han påpekar att länsstyrelserna egentligen är underfinansierade.

– Det skapar problem när bara ungefär hälften av verksamheten finansieras är via förvaltningstillslag. Det övriga är olika former av projektpengar och fondmedel som man är duktiga på att söka. Länsstyrelserna är duktiga på att trolla med knäna helt enkelt, säger Stefan Attefall.

– Ska man behålla nuvarande verksamhet i de 21 länsstyrelserna så måste det fram mer pengar. Då handlar det om mer skattemedel som ska satsas, säger Stefan Attefall som i stället hoppas på effektiviseringar.

– Ett exempel är den nya servicemyndigheten här i Östersund och i Gävle. Staten tjänar 30 procent på samordning så att myndigheter kan fokusera på sin kärnverksamhet, säger han.

Hur många länsstyrelser som kommer att bli kvar i framtiden vill inte Stefan Attefall säga något om.

Inte heller superutredaren Mats Sjöstrand vill avslöja exakta detaljer när LT får tag på honom via telefon inne på regeringskansliet.

– Ni och Västernorrland får vänta på besked till lucia, säger han hemlighetsfullt.

Mats Sjöstrand bekräftar att han kommer föreslå en minskning av antalet länsstyrelser.

– För att länsstyrelserna ska fungera bättre måste de bli färre. Och de måste bli färre för att kunna hålla ihop staten bättre, säger han.

Men några nya län kommer det inte att bli. Åtminstone inte om Mats Sjöstrand får bestämma.

– Länet blir det området som landstinget omfattar. Man kan även behålla de gamla beteckningarna på länen, säger han.

Mer läsning

Annons