Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: ”Klimatpolitik dödar länets spånskive­industri”

Den nuvarande klimat­politiken dödar länets spånskiveindustri. Det hävdar professor Runar Brännlund.

– Om vi främjar att skogen används som bränsle så kan vi inte samtidigt använda den att bygga med. Vi måste välja, säger han.

Annons

Runar Brännlund är professor i nationalekonomi vid Umeå universitet. Han är också en av författarna till ”Kampen om skogen: koka, såga, bränna eller bevara?”. I boken ställer han frågan vad skogens råvaror ska användas till.

En rykande het fråga för skogslänet Jämtland efter måndagens konkursbesked från Byggelit.

Runar Brännlund ser att det finns åtminstone en gemensam nämnare för att olika träföretag i Jämtland tvingas stänga ner eller på andra sätt strukturera om verksamheten. Han pekar ut den nuvarande miljöpolitiken som ansvarig.

– Ett problem är ju klimatpolitiken med subventioner till biobränslen. Vad som hänt är att kraft- och värmeindustrin fått en betalningsförmåga som de inte haft tidigare, säger han.

Subventionerna finns bland annat i de så kallade elcertifikaten för biobränsle. Elbolag får statligt stöd för att använda träd eller avverkningsrester – spån – som energi.

Det här har drivit upp priserna på spån rejält.

– Spån var tidigare en restprodukt. I dag är det hårdvaluta, konstaterar Runar Brännlund.

Enligt Runar Brännlund har Sverige gjort en kraftig omställning av hur skogens råvaror används. Tidigare var det billigt att framställa byggmaterial. Så är det inte längre.

– Det vi sett över en tjugoårsperiod är en enorm ökning av skogsbränsle. Jag säger inte att det är fel. Jag säger bara att det är konsekvenserna av den här klimatpolitiken. Vi har en resurs – skogen – och den kan användas till olika saker. Det är inte direkt ”rocket science”, säger Runar Brännlund.

Mer läsning

Annons