Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds lekplatser synas i sömmarna

/
  • Inspektionerna innebär även ett visst mått av lekande.
  • 54 kommunala lekplatser finns under parkförvaltningens ansvarsområde i Östersunds kommun. Just nu inspekterar Jenny Bengtsson och kollegan Sebastian Nilsson samtliga dessa för att se till att de håller måttet.
  • Länkarna i kedjorna på gungorna är det som slits mest och byts därför ut regelbundet.
  • Jenny skjuter in en sond, en stor metallklump, i en öppen springa i lekställningen. Sonden kommer inte igenom, vilket är bra. Det innebär att ett större barns fot eller ett litet barns kropp inte kan komma igenom.

Med spade, hammare, kniv och andra redskap kontrolleras nu ett stort antal lekplatser i Östersunds kommun.

Och betyget är gott.

Annons

Jenny Bengtsson klättrar högst upp i klätterställningen vid Sjöängens lekplats i Lugnvik. Väl där tar hon ett stadigt tag i sidorna och ruskar hela ställningen så mycket hon kan. Tornet skakar bara en liten, liten aning.

– Det känns stadigt och bra, konstaterar hon.

Tillsammans med kollegan Sebastian Nilsson kontrollerar Jenny just nu de 54 lekplatser som faller under parkförvaltningens ansvarsområde.

Ett lekfyllt uppdrag kan tyckas när man ser henne testa rutschkanan och klättra i klätterställningen. Men uppdraget är betydligt mer avancerat visar det sig.

– Ja, det här är nästan en hel vetenskap, säger Sebastian Nilsson.

Han tar en spade och gräver i sanden på lekplatsen. Sandjupet måste vara minst 40 centimeter kring lekställningarnas fundament.

Med sig i inspektionsväskan finns även måttband för att kolla olika fallhöjder, kniv för att undersöka om plankorna är ruttna samt diverse sondar.

En sond är ett redskap som i det här fallet ska efterlikna kroppsdelar på barn. De används för att mäta saker på olika ställen i lekställningarna. På så vis kontrolleras det att det inte finns risk att barn kan fastna i en öppning och skada sig.

•• Hur står det till med parkförvaltningens lekplatser?

– Bra, vi håller en ganska hög standard. Stora inspektioner av lekplatserna görs en gång per år och underhållsbesiktningar görs regelbundet, säger Jenny.

Det vanligaste slitaget på de 54 lekplatser som parkförvaltningen sköter är att länkarna i kedjorna på gungorna blir slitna.

Nytt för i år är att informationsskyltar kommer att sättas upp på alla dessa lekplatser för att besökande ska veta var de kan vända sig ifall det har uppstått någon skada.

Mer läsning

Annons