Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund och Härjedalen bland Sveriges rikaste kommuner

/

Både Härjedalen och Östersund finns med på Dagens Samhälles lista över Sveriges rikaste kommuner. I botten ligger Ragunda som placerar sig som Sveriges åttonde fattigaste kommun.

Annons

Listan toppas av Skellefteå och bygger på kommunkoncernernas bokslut för 2012. Listan avser kommunens egna kapital per invånare och Härjedalen ligger på en femte plats med 79 913 kronor per invånare och Östersund ligger på en sjätte plats med 78 229 kronor per invånare.

Något som givetvis glädjer kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

– Det känns givetvis jättekul. Men det är inget enskilt år som gjort att det ser ut som det gör utan det är ett långsiktigt tänk som ligger bakom, säger hon.

I den samlade vinsten hos kommunkoncernerna ingår även de kommunala bolagen. Östersund är inget undantag.

– Här bidrar Jämtkraft en hel del, konstaterar AnnSofie Andersson som är medveten om att Östersund legat i topp under ett antal år.

– Det är vi medvetna om och det är många års medveten hållning där vi haft ordning och reda på finanserna som gjort det möjligt.

Samtidigt förklarar kommunalrådet det pedagogiska problem som ibland uppstår i samband med den här typen av rankning.

– Jag förstår att folk tycker det är konstigt att vi måste göra nedskärningar på vissa ställen när det går så pass bra. Men om vi inte haft den här hållningen och kollat vad vi har råd med hade vi inte haft den här placeringen, säger hon.

På listan för Sveriges fattigaste kommuner återfinns Ragunda på en åttonde plats. Trots den placeringen ser kommunalrådet Terese Bengard (S) ljust på de gångna och de kommande åren.

– Vi har bättrat på vår ekonomi de senaste åren och kunnat redovisa plusresultat under tre år nu så det går åt rätt håll, säger hon.

Under 2012 hade Ragunda ett eget kapital per invånare på 8183 kronor. Anledningen till de ekonomiska svårigheterna är lätta att förklara – men svårare att göra något åt.

– För femtio år sedan bodde det dubbelt så många människor här. Utflyttningen har gjort att vi givetvis måste spara och hålla i pengarna vi har, säger Terese Bengard som hoppas på ett trendbrott vad gäller befolkningsgeografin.

– Sverige har den starkaste urbaniseringstrenden i Europa. För oss gäller det att hitta arbetstillfällen och hoppas att fler upptäcker att det går att leva ett liv långt från bilköer och stress, säger hon.

Annons
Annons
Annons