Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norderöbor: Öppna vår isväg

/
  • Norderöborna Lars-Erik Nilsson och Björn Frisk vill att Trafikverket ska prioritera isvägen mellan Norderön och Isön i första hand. De anser att de som öbor är mest utsatta om det skulle bli något fel på färjetrafiken.Foto: Ulrika Andersson
  • Björn Frisk anser att Trafikverket med lite bättre prioritering borde ha kunnat anlägga isvägen mellan Norderön och Isön vid det här laget.Foto: Ulrika Andersson
  • Lars-Erik Nilsson tycker att isvägen till Norderön är minst lika viktig att anlägga snabbt som den mellan Sunne och Vällviken.Foto: Ulrika AnderssonFoto: Ulrika AnderssonNorderöborna Lars-Erik Nilsson och Björn Frisk vill att Trafikverket ska prioritera isvägen mellan Norderön och Isön i första hand. De anser att de som öbor är mest utsatta om det skulle bli något fel på färjetrafiken och att det skulle vara väldigt olyckligt om det fanns varken färja eller isväg den dag ett hus börjar brinna.
  • Isvägen mellan Isön och Norderön är inte öppnad än så det är fortfarande färja som gäller för öborna.

Flera som bor på Norderön är inte nöjda med Trafikverkets prioritering av isvägar. De anser att vägen mellan Isön och Norderön ska prioriteras först varje vinter.

Annons

Vintern har hittills varit ovanligt kall och isvägen mellan Sunne och Vällviken blev klar redan innan julafton. Men vägen mellan Isön och Norderön är fortfarande inte anlagd. Något som irriterar flera Norderöbor.

– Tydligen har man tagit ett beslut att prioritera vägen mellan Vällviken och Sunne. Som vi ser det så borde det inte ha varit något problem att sedan isen blev tillräckligt tjock även få till en väg mellan Isön och Norderön. Vi förstår att det är en resursfråga men prioritera då vägen från Isön först, säger Björn Frisk som är ordförande i Norderöns byalag.

De styrande i byalaget har nyligen lämnat in en skrivelse till Trafikverket där de ställer krav på att isvägen till Norderön från Isön är den som först ska prioriteras varje vinter. Eller åtminstone prioriteras samtidigt som isvägen mellan Sunne och Vällviken.

– Vi bor ju på en ö och är betydligt mer beroende av isvägen än de som bor på fastlandet. De kan ju alltid åka åt något håll om det skulle krisa, säger Björn Frisk.

– Den här skrivelsen har vi ju gjort för att påtala att isvägen är väldigt viktig för oss om det skulle bli något fel på färjan. Då sitter vi här utan möjlighet till transport, säger Lars-Erik Nilsson.

Han säger att det visserligen är sällan det uppstår ett akut läge men att det skulle vara väldigt olyckligt om det fanns varken färja eller isväg den dag ett hus börjar brinna eller den dag det krävs en brådskande ambulanstransport.

Både Björn Frisk och Lars-Erik Nilsson vill vara tydliga med att de inte har någon som helst kritik mot de som arbetar med att anlägga isvägarna utan att kritiken gäller de som fattar beslut om prioriteringen.

Mer läsning

Annons