Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målinriktat arbete har gett flera unga företagare till länet

/
  • Malin Burman, 25, är själv en ung företagare och driver företaget Kriskonsulterna. Samtidigt är hon ambassadör för unga företagare hos organisationen Företagarna. Hon gläds åt att länet har större andel unga företagare än genomsnittet för hela landet.

Länet får allt fler nya företag och lockar allt fler unga företagare. Det är resultatet av målinriktat arbete.
– Gör man saker och ger sin målgrupp vad de vill ha, då händer det grejer, säger Malin Burman, ambassadör för ungt företagande.

Annons

Nyföretagandet ökade med ungefär tio procent i länet under 2015. När det gäller ung företagsamhet har Jämtlands län större andel unga företagare än de flesta andra län. Ungefär sex procent av länsborna i åldern 16-34 år är företagsamma, enligt statisk från Svenskt Näringsliv. Det är ingen slump enligt Malin Burman, ambassadör för ungt företagande hos organisationen Företagarna.

– Jämtland har jobbat under ganska lång tid för att för att försöka stötta och främja företagsklimatet både för unga och för äldre. Om man jämför med andra län har vi gjort lite mer riktade insatser mot unga, för att helt enkelt uppmana folk till att starta verksamheter på hemorten, säger hon.

En annan förklaring till att företagsamheten ökar bland unga är att det helt enkelt har skett en liten attitydförändring, tror Malin Burman.

– Vi har ju vår "Gnosjöanda" här. Det är ett sådant län där de flesta känner någon som är företagare, eller helt enkelt får influenser att det går att vara företagare och välja den karriärvägen. Man behöver inte vara anställd av ett stort bolag i Stockholm för att man ska kunna göra karriär och forma framtiden som man vill ha den.

När hon är ute och träffar unga företagare ser hon att många tidigare har valt tryggheten med att utbilda sig och skaffa fast jobb, i stället för att starta företag.

– Man har inte riktigt trott att det har varit möjligt att ta vägen med att starta företag. Men nu ser man att det är mer värt att kunna forma sin egen tid och göra det som man tycker är viktigt. Då är företagande en ganska bra form för det. Jag tror att det också är en bidragande orsak till att fler vågar starta.

Läs mer:

Raketföretaget från Svenstavik växer så det knakar

Företagandet ökar

Jämtlandsföretag får en halv miljon till innovation

Mer läsning

Annons