Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisen tar inte på sig någon skuld

– Han verkar ha tänkt ut det bra. Jag blev riktigt förbannad, det är bara ljug, sa 21-åringens bästa vän, som var kallad att vittna på tisdagseftermiddagen.

Annons

På tisdagen fortsatte mordrättegången vid Östersunds tingsrätt.

Kompisen berättar att han genom media fått reda på att 21-åringen sagt att det var han som orsakade den äldre mannens död.

– Vi har känt varandra i tre år, vi har bott tillsammans, fiskat och gjort mycket roligt tillsammans. Han är som en bror för mig, säger han när åklagare Lillemor Ersberg ber honom redogöra för hur han och 21-åringen känner varandra.

Han berättar att han tog bussen till 21-åringen den aktuella kvällen, de hade bestämt sig för att ha en grabbkväll. Ganska snart började 21-åringen prata om att han tänkte döda sin hyresvärd.

– Vad tänkte du då, frågar åklagaren.

– Jag trodde inte på det. Många säger sådant men det är ju inget som någon gör, säger kompisen.

Han var märkbart berörd och påverkad av att berätta vad hans nära vän gjort och begärde ganska snart en paus. Därefter beslutades att 21-åringen skulle sitta utanför salen och lyssna i stället.

Kompisen redogjorde sedan utifrån åklagarens frågor hur 21-åringen gick upp på övervåningen medan han stannade kvar på nedervåningen.

– Jag hörde dunsar, skrik och att gubben sa "vi glömmer det här". Sedan ropade NN på mig och ringde också och sa att jag skulle komma upp. Jag gick upp.

Han berättar hur han såg den äldre mannen ligga på golvet och frågade 21-åringen om han är död.

– "Han är stendöd" sa han och slog till mannen på kinden, säger kompisen.

21-åringens advokat Bo Victor vill veta varför kompisen inte gjort något för att förhindra 21-åringen från att döda hyresvärden då han flera gånger under kvällen sagt att han tänkte göra det och även visat ett rep som han sagt han skulle använda för att få det att se ut som självmord.

– Det är en bra fråga. Jag tordes inte. Jag satt och skakade och var i chock.

Advokaten ställde också flera frågor med anknytning till det som 21-åringen berättade på måndagen, att hans bästa vän varit delaktig i händelser kring den äldre mannens död samt orsakat hans död genom en olyckshändelse.

– I taket fanns en tvärgående bjälke som det fanns spår av ett rep på, har du kastat upp repet på bjälken, frågar Bo Victor.

– Nej.

Advokaten vill också veta om han testat repets hållbarhet med sin kroppstyngd.

– Nej.

– Talar du sanning nu, undrar Bo Victor.

– Ja, det gör jag.

Precis i slutet av tisdagens förhandling begärde 21-åringen ordet och höll fram en bunt papper som han ville lämna in till rätten. Men han fick inget gehör för det och ombads diskutera saken med sin advokat tills att förhandlingen fortsätter nästa dag.

Mer läsning

Annons