Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för lokalproducerat fortsätter

/
  • Lokala råvaror på tallrikarna var det i matsalen på Ängsmoskolan och övriga av Östersund kommuns skolor på onsdagen. Nästa tillfälle barnen får prova lokala råvaror i höst är det bland annat närodlade morötter och matvete som ingår i lunchen.
  • Satsningen att servera jämtländsk mat i skolorna har inte varit helt enkel att få till.
  • Evonne Kjellsdotter Mattsson, kostchef på Måltidsservice, jobbar hårt med att hitta vägar för att få in närproducerad jämtländsk mat i menyn.
  • Nisse Gustafsson odlar bland annat kål och blomkål nästgårds till Ängsmoskolan i Torvalla by. Att leverera ett halvt ton vitkål var inget problem.

Kommunen försökte i den senaste matupphandlingen att få in närproducerade råvaror till de kommunala måltiderna. Det lyckades inte så bra.

Men på onsdagen var det närproducerat i skolmatsalarna.

Annons

Det är den första av tre tillfällen under hösten som skol- och förskolebarnen i Östersunds kommun kommer att serveras mat från länet. LT hälsar på en av skolorna, Ängsmoskolan i Torvalla. Potatismosets huvudingrediens kommer från Rödön, korven från Änge och vitkålen från Ope.

– Vi vill vara med och delta i aktiviteter nu när Östersund är huvudstad i matlandet Sverige, säger Ricky Karström, enhetschef för måltidservice.

Måltidsservice är en kommunal enhet som lagar maten till bland annat kommunens boenden, förskolor och skolor.

Men det finns också en djupare mening med satsningen: att lära för att kunna använda erfarenheterna vid nästa stora upphandling.

Vid senaste upphandlingen av råvaror till länets kommuners matproduktion var ambitionen att få med lokala leverantörer. Men det slutade med att en stor aktör fick det mesta av kakan. Avtalet gäller till 2013.

Satsningen som görs vid tre tillfällen nu under hösten är ett slags test.

– I upphandlingen fick vi nästan inga svar från lokala producenter och vi måste lära oss varför. Det är också kul att kunna erbjuda de lokala aktörerna att prova på att leverera till oss så här. Till i dag har vi köpt in 1 700 kilo korv, två ton potatis och ett halvt ton vitkål, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson, kostchef på Måltidsservice.

Det pågår också annat arbete med sikte på att nästa upphandling ska kunna resultera i råvaror från länet på de kommunala tallrikarna.

– Vi har mycket kontakt med LRF och vi tittar på goda exempel i Sverige. Men det är också viktigt att politikerna börjar tänka på kravspecifikationerna, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson.

Upphandlingar för en kommun regleras i lagen om offentlig upphandling och bygger på EU-bestämmelser. Syftet är att upphandlingen ska ske öppet och i konkurrens där alla leverantörer, oavsett från vilket land de kommer, ska ha samma förutsättningar att delta i upphandlingen.

Evonne Kjellsdotter Mattsson ger ett exempel.

– Vi får inte ställa som krav i upphandlingen att vi vill ha närproducerat, men vi kan däremot säga att vi vill ha ekologiskt.

Men ekologiskt kan ju vara ekologiska morötter från en annan del av Sverige eller ett annat EU-land och inte bara morötter från länet.

Hon tycker att problematiken måste tas upp på EU:s politiska arena.

– Det är ju inte bara Östersunds kommun som kämpar för att kunna använda dem som finns nära, det görs över hela landet, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson.

Mer läsning

Annons