Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkraft i miljardaffär

/

Jämtkraft köper en tredjedel av aktierna i ett stort norskt energibolag. Affären är värd hela 1,3 miljarder kronor. Östersunds kommun har sagt ja till affären och nu återstår bara ett godkännande från norska staten.

Annons

Troms kraftforsyning og energi AS, så heter det bolag som kommunägda Jämtkraft har tecknat ett avtal om att köpa in sig i. Bolaget äger bland annat två stora vattenkraftverk i Nordnorge och ingår i koncernen Troms kraft.

Anledningen till att Jämtkraft köper en tredjedel av det norska bolaget grundar sig i ett strategiskt beslut att stärka koncernen och trygga ekonomin på lång sikt.

– Det är viktigt att vi får en värdetillväxt i Jämtkraftskoncernen. Och det här ser vi som en av de bästa möjligheterna. Att tillsammans med Troms skapa värde för våra ägare, för våra kunder och för den här regionen, säger Jämtkrafts vd Anders Ericsson.

Han konstaterar att samarbetet kommer att ge Jämtkraft stora möjligheter att utvecklas och att Jämtkraft i och med affären blir en starkare aktör på den nordiska elmarknaden.

Anders Ericsson berättar att Jämtkraft under en tid har sökt samarbetspartners och nu hittat rätt.

– Vi har tittat på ganska många olika tänkbara projekt. En del har vi inte nått fram på och andra har vi förkastat därför att vi inte har tyckt att de passat oss. Men den här affären tycker vi passar oss perfekt.

För att genomföra köpet kommer Jämtkraft att behöva låna en stor summa pengar. Men vd Anders Ericsson tror inte att det kommer att påverka Jämtkrafts finanser i någon högre utsträckning. Han räknar med att Jämtkrafts intäkter från det norska bolaget i stort sett motsvarar de räntekostnader som uppstår för lånet.

I går sa Jämtkrafts majoritetsägare, Östersunds kommun, ja till affären och nu återstår bara att norska staten godkänner delägarskapet. Om affären går igenom så innebär det att Jämtkraft får tillgång till cirka 380 GWh norsk vattenkraft, det motsvarar knappt en tredjedel av all energi som Jämtkraft producerar i dag.

Annons
Annons
Annons