Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommar shoppar vi loss

/

Under juni, juli och augusti förväntas varje länsbo spendera drygt 16 000 kronor.

Annons

Det förutspås i en prognos från Svensk Handel där totalt 2 000 handlare och konsumenter har tillfrågats. Enligt rapporten är handlarna visserligen en aning försiktigare i år jämfört med förra året men ändå positiva. Allra bäst tros färghandeln, järn - och bygghandeln, dagligvaruhandeln och Systembolaget att gå.
På byggföretaget Byggmax bekräftas att försäljningen tagit fart.

– Det rullar på bra och det känns lite väderstyrt. Våra kunder vill gärna ha fint väder när de ska bygga sina altaner, trallar och renovera fasader, säger platschef Jonas Nilsson.
Och enligt rapporten är det precis så; exakt vad folk kommer att handla hänger mycket på hur vädret blir. Men regn eller sol verkar inte ha någon betydelse, folk kommer öppna sina plånböcker.

Om handlarna förväntar sig att eventuell skatteåterbäring kommer att läggas på konsumtion så blir de besvikna eftersom konsumenterna svarar att de i första hand kommer att spara sina pengar samt lägga dem på resor och då gärna utomlands.
Fler ekologiska och miljömärkta varor kommer också att säljas jämfört med föregående år och det beror på att kunderna helt enkelt efterfrågar det. Närproducerade varor tros också sälja mer än ekologiska och miljömärkta varor under sommaren.
Det finns även en förhoppning om att turisterna kommer att påverka detaljhandeln allra mest, även om över hälften av handlarna inte tror att det kommer fler turister till länet år jämfört med i fjol.

Butiken "Grändens Deli" säljer europeiska och lokala delikatesser som ostar, korvar, marmelader och olivoljor. De har även ett samarbete med en lokal bagare.

– Turisterna börjar komma. Nu har vi byggt om med kafé så det är svårt att riktigt jämföra med förra sommaren men vi kände redan i våras att det finns en mer optimism i stan jämfört med i höstas, säger ägaren Anna Nordell Rensbo.

I prognosen finns en tilltro till att många semesterlediga kommer att vara väldigt aktiva under den obligatoriska sommarrean och handla skor, kläder, möbler, fritidsprylar och elektronikvaror.

JC har liksom andra klädkedjor redan startat sin sommarrea vilket gett ökat tryck enligt biträdande butikschef på Karin Mårtensson.

– Det känns lite som om handeln har vaknat till liv. Eftersom reorna ligger så tidigt på sommaren känns det som om vi butiker ligger lite hack i häl på varandra. Inför slutreorna i juli, augusti är det lite lugnare, säger Karin Mårtensson.

Enligt henne säljer JC flest jeans när det är lite kallare väder.

– För butikens del är det bra även om jag personligen vill ha varmt väder, säger Karin Månsson och ler.

Mer läsning

Annons