Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnblödning upptäcktes inte i tid

Kommunikationsbrister på Östersunds sjukhus innebar en fördröjning av diagnos och behandling av en patients hjärnblödning.

Efter rehabilitering fick patienten ytterligare en blödning och avled.

Annons

Det handlar om en 69-årig patient som under några veckor lidit av ökande ryggsmärtor och försämrat allmäntillstånd varför distriktsläkaren gjorde ett besök i hemmet.

Distriktsläkaren ordinerade smärtlindring med planerad uppföljning och beställde röntgen av ländryggen.

En anhörig till patienten kontaktade läkaren nästa dag och sa att patienten blir illamående vid uppstigning och måste gå och lägga sig snabbt igen. Läkaren bedömde att det viktiga i detta skede var bra smärtlindring och tillräckligt med vätska.

Två dagar senare noterar distriktsläkaren i journalen att tillståndet för patienten verkade vända till det bättre, men att patienten fortfarande var i behov av smärtlindring.

Fem dagar senare noterade sjukgymnast att patienten behövde inomhusrollator och beställde en sådan.

Efter ytterligare några dygn sökte patienten akut på sjukhuset och blev inlagd för utredning av såväl blodbrist och kräkningar som ryggsmärtor.

Utredningen visade på magcancer och kotkompressioner. I samband med att patienten försämrades ytterligare med tillkomst av högersidig svaghet upptäcktes både en gammal och en färsk blödning under hjärnhinnan.

Patienten opererades på neurokirurgen på Umeå universitetssjukhus och blödningen avlägsnades. Patienten återfick nästan all kraft i höger sida och rehabilitering påbörjades. En vecka senare fick patienten en ny blödning och trots försök gick inte livet att rädda.

Socialstyrelsen pekar på brister i kommunikation och information mellan distriktsläkaren, patienten och anhöriga till patienten.

Socialstyrelsen pekar även på att distriktsläkaren inte tänkte på alternativa diagnoser.

Men de säger också att bristerna i kommunikation i primärvården inte har orsakat avgörande fördröjning av upptäckten av patientens magcancer och kotkompressioner.

Däremot har kommunikationsbristerna på Östersunds sjukhus troligen fördröjt diagnos och behandling av blödningen i hjärnan.

Vårdområdescheferna har talat om för socialstyrelsen vilka åtgärder som ska genomföras och de anser det är av stor vikt för patientsäkerheten att dessa görs.

Mer läsning

Annons