Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tar Östersunds nya landmärke form

/
  • Det är i rondellen bakom Christer Lundström som det nya landmärket ska sättas upp.
  • Så här kommer de två skulp-turerna att se ut som ska stå i rondellen Rådhusgatan-Arkivvägen. Figurerna blir cirka 3,5 meter höga och lika breda.Foto: Jan Andersson
  • Snickaren Dan Lööf har bråda dagar med att färdigställa Östersunds nya landmärke.
Foto: Jan Andersson

Ett nytt landmärke kommer att pryda Östersund i början av sommaren. Då kommer Jamli att sätta upp två stora skulpturer i trä med figurer ur Överhogdalsbonaden. Konstverket kommer att kosta cirka 300 000 kronor och figurerna ska stå mitt i rondellen, Rådhusgatan/Arkivvägen.

Annons

Den sista helgen i maj kommer det att bli stor invigning av Östersunds nya landmärke. Då kommer Jamtli att inviga två träskulpturer med motiv från Överhogdalsbonaden. Skulpturerna kommer att monteras mitt i rondellen på Rådhusgatan, strax ovanför Jamtli.

– Vi har haft den här idén länge och nu blir den äntligen av säger Sten Gauffin på Jamtli, som är projektledare.

– Från början hade vi tänkt att det skulle vara vår logotyp som skulle stå i rondellen, men det fick vi avslag på. Nu blir det en häst med ryttare samt Sleipner, hästen med åtta ben från den fornnordiska mytologin. Båda är figurer från Överhogdalsbonaden, säger Sten Gauffin.

Det är utställningsproducenten Jeanette Wahl på Jamtli som har gjort ritningarna till skulpturerna, med den gamla bonaden som förlaga.

Det är inga små statyer som ska sättas upp. Höjden blir drygt 3,5 meter och bredden ungefär det samma. figurerna är gjorda i limträ och i en snickeriverkstad vid Torsta i Ås har bygget av figurerna redan börjat.

Det är utställningsteknikern på Jamtli, Christer Lundström och snickaren Dan Lööf som tillsammans håller på att färdigställa skulpturerna. Själva limträet kommer från balkar som är tillverkade i Västerbotten och ur dem har Dan och Christer format figurerna.

När rondellen efter Rådhusgatan byggdes så gjordes betongfundamenten samtidigt. Det innebär att när träskulpturerna ska monteras så är det bara att skruva fast dem.

– Det här blir ett blickfång som kommer att synas långt, säger Christer Lundström.

Tror du att de får vara i fred?

– Jag hoppas det. Kanske det blir några som klättar på dem i samband med Storsjöyran eller liknande, med det ska figurerna tåla.

Prislappen för de nya statyerna är på drygt 300 000 kronor och av de pengarna har Stadsdel norr betalat en del. Resten står Jamtli för.

Annons
Annons
Annons