Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler köper flaskvatten nu

För ett år sedan gick flaskvatten åt som smör i solsken i Östersunds butiker. Ett år senare har hysterin lagt sig, men butikerna säljer ändå mer flaskvatten nu än förr.

Annons

När kranvattnet var otjänligt var det många som såg butikernas flaskvatten som en enkel lösning. Och vattenförsäljningen sköt i höjden i butikerna i Östersund.

– Då var det plötsligt långtradarlass med vatten som behövdes, och ändå räckte inte det, säger Lars Eriksson på Coop Forum i Lillänge.

När kranvattnet blev tjänligt igen sjönk den extrema efterfrågan på såväl kolsyrat som stilla vatten. Men trots allt verkar det som om en del östersundare lagt sig till med nya vanor. Lars Eriksson och hans kollegor på Coop Forum noterar att vattenförsäljningen är högre nu än innan vattenlarmet.

– På en vecka är det uppåt 3–5 procents ökning jämfört med tidigare, säger Lars.

Även på Willys köps det mer vatten, särskilt det utan kolsyra, säger butiksmedarbetaren Kushtrim Gashi.

– Vi har några kunder som fortfarande köper sitt vatten, de litar inte på kranvattnet, säger han.

Och vid en snabb koll i Willys försäljningsstatisk visar det sig att de nuförtiden säljer mycket stilla vatten på sexpack. Innan vattenlarmet räckte det med styckesförpackning på den varan, säger Kushtrim, men lägger samtidigt till att försäljningen givetvis även påverkas av hur varan är skyltad i butiken.

Även på Ica Maxi såldes "otroliga mängder vatten" för ett år sedan, uppger Erik Faxbrink. Och en viss ökning märks av även nu.

– Jag tror att fler är mer accepterande till flaskvattnet nu och jag tror att fler fick upp ögonen för det för ett år sedan och ser det smaksatta kolsyrade vattnet som ett substitut till läsk, gissar Erik.

Mer läsning

Annons