Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-regel gör att ägg kastas i onödan

Svenskarna slänger ägg i onödan. Förvaras de i kylskåp håller de minst en månad efter bäst före-dag. Det visar en ny studie.

Annons

Sverige tvingas ha samma datumregler på ägg som i övriga EU, det vill säga fyra veckor från värpning till bäst före datum. Men nio av tio svenskar förvaras sina ägg i kylskåp, vilket förlänger hållbarheten, skriver Konsumentföreningen i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Nu har vi svart på vitt att ägg har lång hållbarhet. Studien kommer att användas som ett av många underlag i de diskussioner som förs i EU kring en förlängning av bäst före-datum på ägg, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö.

Studien visar att det inte finns några skillnader i smak och lukt mellan dagsfärska ägg och ägg som lagrats kylskåpskallt i åtta veckor, som är den tid studien pågick. Anmärkningsvärt är att detta även gällde de ägg som förvarades i rumstemperatur under studiens första 21 dagar. Hos dessa ägg hade dock gulan mist lite av sin spänst.

Livsmedelsverket arbetar för att få till stånd en ändring av regelverket och myndigheten har begärt att EU-kommissionen ska sätta frågan på sin agenda.

– Studien sträcker sig till fyra veckor efter bäst före-datum, men jag vågar påstå att ägg håller sig fräscha betydligt längre om de förvaras kallt, säger Louise Ungerth.

Den som känner sig osäker kan kontrollera ägget genom att lägga det i en skål med vatten. Om ägget stannar kvar på botten är det okej. Om det flyter upp betyder det att de nedbrytningsprocesser som pågår i ägget har nått en punkt då ägget eventuellt inte är okej längre. Om det flyter är det säkrast att knäcka ägget och undersöka det – luktar det bra går det att äta.

Mer läsning

Annons