Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elda bara naturligt material i brasan"

/
  • Christer Forsgren, miljö- och teknikchef på Stena metall, uppmanar till att enbart elda naturligt, obehandlat material från skogen i majbrasorna. Kanske ha en bild på Håkan Åvall också?

Majbrasan kan vara en miljöbov.

En brasa med fel skräp frigör farliga kemiska miljögifter som i värsta fall kan ge cancer.

– Miljöpåverkan från en brasa eldad med fel skräp kan överstiga det som släpps ut från en stor industri under ett helt år, säger Christer Forsgren, miljö- och teknikchef på Stena metall.

Annons

Snart är det Valborg vilket betyder majbrasor i massor. Villaägare, föreningar och andra tar chansen att elda upp både gammalt bråte och trädgårdsavfall. Mycket är okej att elda utan någon större miljöpåverkan, men det finns restriktioner.

Arsenik, koppar och krom är exempel på tungmetaller som sedan lätt sprids i grundvattnet.

– Vanligt är att man eldar målade, lackade och tryckimpregnerade plankor. När de brinner frigörs tungmetaller som finns kvar i askan när elden slocknat, säger Christer Forsgren.

Flera studier visar att utsläppen av organiska miljögifter från öppen eldning överstiger de från anläggningar där avfall bränns.

– Det krävs mer kunskap för att vi ska göra rätt, precis som vi lär oss att källsortera hushållsavfall bör vi lära oss att elda, säger Christer Forsgren.

Plast är ytterligare ett exempel på något som inte ska eldas.

– Det är dessutom olagligt då det räknas som avfallsförbränning och avfallsförbränning får endast göras av de som har tillstånd.

Ibland, uppger Christer Forsgren, kan det vara en god idé att köra trädgårdsavfall till återvinningscentralen.

– Där blir det elektricitet och fjärrvärme under miljökontrollerade former.

Enligt Christer Forsgren ska man anmäla till räddningstjänsten att man tänder majbrasa. Annars kan brandkåren skickas dit för att de tror att det brinner.

I samband med att Vinterparken stänger, tänds en stor majbrasa i Badhusparken. Och arrangören söker alltid tillstånd hos polisen.

Håkan Åvall, ansvarig för Vinterparken, berättar att de är försiktiga. Han uppger att de dessutom bara eldar med bränsle från skogen.

– På måndag kommer en stor bil från en skogsröjning med material till årets majbrasa.

Jari Hiltula är miljöchef på Östersunds kommun. Han förespråkar trädgårdsavfall i brasorna och bannlyser allt som är konstgjort.

– Onaturliga material ger dels en dålig förbränning och dels skador på miljön.

Att elda förnuftigt för en trevlig Valborg är hans konkreta tips till LT:s läsare.

Annons
Annons
Annons