Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricksvattnet ska inte ersättas med grundvatten

/

Dricksvattnet i Östersund ska även i fortsättningen tas från Storsjön. En utredning som kommunen har gjort föreslår att diskussionerna om att hitta en ny grundvattentäkt läggs på is.

Annons

I slutet av 2010 smittades det kommunala dricksvattnet i Östersund med parasiter. Efter utbrottet beslutade politikerna att tillsätta en utredning för att ta fram en plan för kommunens framtida vattenförsörjning. Politiker och tjänstemän har nu tagit fram ett färdigt förslag som kommuninvånarna ska få tycka till om.

Ett av de viktigaste och mest akuta åtgärderna som utredningen föreslår är att installera ett filter i vattenverket vid Minnesgärde. I dagsläget renas sjövattnet med tre så kallade barriärer men samtliga är av samma typ. Livsmedelsverkets rekommendation är att det både finns barriärer som är inaktiverande och avskiljande.

Utredningen kommer också fram till att vattenledningsnätet måste förnyas i snabbare takt. Totalt består nätet av 980 kilometer ledningar för dricksvatten och avloppsvatten i Östersunds kommun. Som en generell gräns bedöms ledningarna hålla i mellan 80 och 100 år. De flesta ledningarna har inte uppnått 100 år ännu men utredningen konstaterar att kommunen relativt snart måste öka takten med att byta ut ledningarna för att hinna med och ha råd.

I utredningen konstateras också att det vore bra om Östersund och Krokom kunde koppla ihop sina ledningsnät för dricksvatten. Till exempel skulle Krokoms vattennät kunna försörja sjukhuset med dricksvatten om vattenverket vid Minnesgärde slås ut.

Redan tidigare har det i Östersunds kommun diskuterats om det skulle vara möjligt att använda grundvatten i stället för att ta dricksvattnet från Storsjön. Utredningen föreslår att den typen av planer läggs på is. Sannolikheten att hitta tillräckligt mycket grundvatten på ett rimligt avstånd från Östersunds stad bedöms vara alltför liten.

Den som har synpunkter på utredningen har till den 31 januari på sig att lämna sina synpunkter till kommunen.

Mer läsning

Annons