Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörrar står öppna för (S)amarbete

/

Socialdemokraterna tappade mest av partierna i Östersunds kommunval. Men de är fortfarande störst och nu börjar jakten på samarbetspartners.

Annons

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) är av naturliga skäl inte helt nöjd med valresultatet. Enligt sammanräkningen på måndagen tappar partiet cirka fyra procent av väljarstödet ned till sammanlagt 35 procent.

– Min högst personliga analys är att det har varit för mycket politiskt käbbel i Östersund. Skolfrågan och hela den processen har inte hanterats bra och det har vi fått betala för nu.

Att samarbetet med V sprack mitt under mandatperioden lyfte kanske inte heller förtroendet för styrseln i Rådhuset.

MP har länge varit en god vapendragare med S i Östersund, men det räcker inte för en stabil majoritet.

– Nej, därför ska vi under de kommande dagarna lyssna med andra partierna som vi kan tänka oss att samarbeta med

Vilka är det?

– Vi ska naturligtvis prata med Vänsterpartiet. Men frågan är vilka partier som vi kan komma överens med om den bästa sakpolitiken i Östersunds kommun.

– Jag utesluter ingen annan än SD just nu. Jag tycker att viktigt att vi får ett bra och handlingskraftigts styre i Östersund.

Centerpartiet har regerat med S och MP i Östersund sedan 2012, men det finns röster inom partiet som vägrar att sätta sig bakom rodret med S. Bosse Svensson, andra namn på Östersundscenterns kommunvalslista, har varit rätt tydlig på den punkten.

– Han har varit kategoriskt och sagt "aldrig ett samarbete" medan vi andra har sagt att vi har dörrarna öppna, säger Carina Asplund (C), första namn på samma lista.

Hur ska ni göra om ni får en trevare från S då?

– Det har vi egentligen inte pratat om utan sagt att vi ska se hur kryssen landar. Vi har en träff på torsdag efter att kryssen är räknade ska vi analysera hur det har gått.

Mer läsning