Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkarföreningen: "Landstinget behöver byta strategi"

Utveckla primärvårdens och allmänmedicinens hela potential. På detta vis kan landstingets ekonomiska bekymmer lösas på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

Annons

Det skriver 70 distriktsläkare i länet i ett primärvårdsmanifest.

"Landstingets ekonomi är i kris och bättring syns inte. Landstinget behöver byta strategi", är budskapet.

Distriktsläkarna menar att primärvården under flera år har varit sjukvårdens välbyggda grund. Men de senaste årens besparingar har fått grunden att spricka. När inte längre grunden är stabil börjar hela sjukhuset att gunga.

"Investera i husets grund innan hela byggnaden rämnar. Genom att investera i början av vårdkedjan minskas landstingets kostnader för hela sjukvården", skriver de vidare.

De pekar på att en väl fungerande primärvård är nyckeln till en bra folkhälsa. Och den personliga kännedomen är ett av de viktigaste hjälpmedlen när det gäller att förstå och tolka den enskilde patientens symtom samt att göra en bra och säker bedömning.

En väl fungerande primärvård som tillåts ge vård efter behov garanterar också en jämlik sjukvård för alla.

Men en förutsättning för att det ska fungera är att varje specialist i allmänmedicin har högst 1 500 personer att ta ansvar för.

"Det är känt från ett flertal vetenskapliga studier och analyser att en väl etablerad primärvård är kostnadseffektiv och sänker de totala sjukvårdskostnaderna i ett samhälle. En väl fungerande primärvård minskar såväl antal hjärt-kärl-sjukdomar eller cancerfall, som den allmänna dödligheten. Något som inte har visats när det gäller ensidig utbyggnad av den subspecialiserade sjukhusvården", fortsätter de.

Budskapet är tydligt.

Landstinget kan inte vänta längre på en satsning på primärvården!

"När Jämtlands läns landstings ekonomiska utrymme krymper från år till år så kan vi möta denna enorma utmaning endast med en utbyggnad av primärvården".

Mer läsning

Annons