Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandstationen har blivit vandrarhem med fjällkänsla

/
  • – Det har varit väldigt mycket anpassning av rummen till dagens krav för boende, säger Åsa Green i ett av de omgjorda dubbelrummen
  • De sista detaljerna återstår på några ställen men det mesta är klart i lokalerna.
  • Från det här rummet kan gästerna gå direkt ut till en av två stora terrasser som löper längs Regementsgatan.
  • Gäster på vandrarhemmet har tillgång till två stora terrasser som ligger ovanför Regementsgatan. Åsa Green siktar på besökare som vill bo centralt i Östersund till budgetpris.
  • Fjällpanorama med toppar mot en ljusblå himmel täcker väggarna i vandrarhemskorridoren där elektrikern Jens Andersson och Åsa Green står.

På andra våningen i gamla brandstationen öppnas möjligheten att bo på vandrarhem i centrala Östersund.

Annons

Efter en omfattande ombyggnad har de tidigare logementen som brandmännen använde mellan arbetspassen gjorts om till gästrum på nya vandrarhemmet Ledkrysset.

Väggarna längs korridoren mellan rummen är målad som siluetter av fjälltoppar och den gamla brandstationen från tidigt 1900-tal andas numera viss fjällkänsla.

– Vi kände att det fattades ett centralt boende i vandrarhem för de som kommer med buss och tåg till Östersund, säger Åsa Green som håller i verksamheten.

– Vi har sett redan nu att många av våra gäster kommer via Inlandsbanan.

Det nya vandrarhemmet har 24 rum med 60 bäddar när allt är klart. I en angränsande vinkeldel på andra våningen pågår ombyggnad av kontorslokaler till familjerum, med plats för fyra vuxna samt barn.

Ett logementsrum för åtta personer ställs också i ordning.

– Det ska vara möjligt att bo billigt genom att laga egen mat och köpa service upp till hotellstandard här. Det har varit väldigt mycket anpassning av rummen till dagens krav för boende, säger Åsa Green.

Vandrarhemmet är anknutet till Svenska Turistföreningen och ”djungeltelegrafen” tycks redan vara igång, trots att det bara varit öppet en vecka.

– Fredagen på Yran är redan fullbokad och vissa datum under Storsjöcupen är det fullt.

Mellan turistsäsongerna hoppas man kunna dra nytta av arrangemang och tillställningar där besökare efterfrågar boende till lägre kostnad.

– En ökande sektor är de tjänsteresenärer som väljer att bo på vandrarhem eftersom det uppfattas som lite socialare, konstaterar Åsa Green.

Längre ner i byggnaden kommer smyckeföretaget Snö of Sweden att flytta in från Lugnvik. Det finns också ambitioner från fastighetsägarens sida att inrymma en restaurang i huset.

Annons
Annons
Annons