Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare prickas efter kallbrandsdöd

En äldre man från Krokoms kommun avled efter att han drabbats av infekterad kallbrand. Nu får den ansvarige läkaren en erinran för felbehandling.

Annons

En man i 80-årsåldern vistades efter en stroke på ett äldreboende i Krokoms kommun. Vid en rond för några år sedan konstaterade en läkare att mannen hade svullna sår på en tå som var både blå och kall. Läkaren noterade att mannen hade utvecklat kallbrand på grund av dålig blodcirkulation.

Dagen efter läkarronden hade mannen svåra smärtor i sin vänstra fot. Ytterligare några dagar senare ordinerades han morfin vid behov. Mannen fick senare feber och blånaden spred sig från tån upp på mannens vänstra vad. På kvällen, sex dagar efter att läkaren konstaterade att mannen led av kallbrand, upptäckte personalen på boendet att även en tå på mannens högra fot hade blivit blå.

En sjuksköterska fattade då beslut om att mannen skulle föras till Östersunds sjukhus med ambulans. Men hans liv gick inte att rädda och mannen avled på natten. På sjukhuset konstaterade läkarna att mannen dog på grund av infekterad kallbrand.

Mannens hustru valde att anmäla den läkare som ställde diagnosen att hennes make led av kallbrand. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, kom fram till att läkaren visserligen hade handlat felaktigt men att läkaren inte skulle drabbas av någon så kallad disciplinpåföljd. Ärendet överklagades till förvaltningsrätten som ansåg att HSAN bedömt saken fel och måste ompröva sitt beslut.

Och nu har ansvarsnämnden kommit med ett nytt avgörande i frågan. HSAN kommer den här gången fram till att läkaren ska ha en disciplinpåföljd i form av erinran. Felet som läkaren gjort är enligt nämnden varken ringa eller ursäktligt.

Mer läsning

Annons