Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Jämtländskt superkött tog silver och brons: ”Länets nötkött är av världsklass”

+
Läs senare

Jämtländskt nötkött är bland det bästa i Sverige. I går tog Yxskaftkälen och Alsen hem silver och brons när årets Exceptionella råvara i Sverige utsågs.

I år utsågs årets exceptionella råvaran vid Smakmötet på Torsåkers slott i Upplands Väsby. Två gårdar från Jämtlands län var på plats under måndagen när deras kött nagelfors. Det var Yxskaftkälens Angus, Strömsunds kommun, och Jan och Berit Runsten, Alsen, Krokom.

Deras kött föll juryn i smaken och Yxskaftkälens Angus fick silver och Jan och Berit Runsten fick brons.

– Det känns jätteroligt att vi ligger så långt fram och att jämtländskt nötkött är av världsklass, säger Ann Larsson, LRF Jämtland som var med vid Smakmötet.

Det var kött från hela Sverige som granskades innan domen föll.

Enligt Ann Larsson jobbar de här två köttproducenterna extra hårt med att få till högkvalitativt kött.

– De tänker på allt från avel till ut på tallriken, säger Larsson.

Vann gjorde Sunnanheds fjällkor från Rättvik i Dalarna.

Juryn bestod av 25 kockar och det var 10 företag med i finalen.

Provningsledare kocken Stefan Eriksson omgiven av Graham Kent och Elisabeth Andersson från Yxskaftkälens Angus. Fick 38,48 poäng och hamnade därmed på andra plats. Längst till höger Jan Runsten från Alsen som fick 38,38 poäng och kammade hem en tredje plats.

Annons
Annons
Annons