Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargföryngring i Härjedalen

/

Länsstyrelsens rovdjursförvaltare Mikael Wallén bekräftar nu att det för andra året i rad i våras skedde en föryngring av vargar i det så kallade Tandsjöreviret i sydligaste delen av Härjedalen, i gränsområdet av både Hälsingland och Dalarna.

Annons

– Det handlar om fyra valpar, lika många som förra året, säger Wallén.

På frågan om var fjolårets nya valpar befinner sig blir svaret att det vet man inte. Det finns inga DNA-uppgifter som talar om var de finns för närvarande.

– Men normalt skulle de ha lämnat lyan i våras.

För en tid sedan berättade vi om att jägare sett varg i området sydöst om Lövnäsvallen i den västligaste delen av Lillhärdal. Nu har man efter snöfallet varit ute för att kolla spår och man har då funnit spår efter två vargar. Det kan tala för ytterligare en revirbildning i Lillhärdalsområdet.

En varg har också setts vid Strandasmyr även det inom Lillhärdal. Under sommaren och hösten har länsstyrelsen funnit DNA från en varghane i närheten av Särvfjället och en tik i området runt Börtnan.

– Vi vet ännu inte om de här vargarna har bildat ett revir, men det är inte geografiskt långt mellan Särvfjället och Börtnan. Tiken har huvudsakligen befunnit sig mellan Börtnan och Svenstavik, säger Mikael Wallén.

Det finns även parbildning av varg i Haverö och Prästskogen i Hälsingland, som eventuellt skulle kunna beröra Härjedalen. Den senaste iakttagelsen av varg i Härjedalen gjordes vid golfbanan i Byvallen utanför Sveg.

Leif Eriksson

Mer läsning

Annons