Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg jagade boskap i Lillhärdal

/
  • – Jag tycker att man ska ta bort vargarna som är inne i byn och jagar kor, säger Anders Olofsson.
  • Naturbevakare från länsstyrelsen letar spår efter vargen tillsammans med Anders Olofsson. Det är svårt att hitta spår på barmark och regnet har försvårat ännu mer.
  • I närheten av Per Perssons frigående djur på skogen syntes en varg på torsdag morgon.
  • – Jag tycker att man ska ta bort vargarna som är inne i byn och jagar kor, säger Anders Olofsson.

Tålamodet tryter hos bönderna i Lillhärdal. På onsdag kväll sågs ännu en gång varg i byn. Den här gången jagade den kor vid Blädjan.

– Nu får det vara nog, får jag tillfälle så skjuter jag den, säger jordbrukaren Anders Olofsson.

Annons

Runt klockan 20 på onsdagskvällen observerades en varg som jagade ett flertal kor i byn. De som såg vargen beskriver den som stor och gulbrun. De kontaktade djurägaren Anders Olofsson som omedelbart åkte ut till de frigående djuren.

– Då var vargen borta, men korna var livrädda. De äldre djuren hade ställt sig i en ring och skyddade kalvarna som fanns i mitten. De såg verkligen skärrade ut, berättar Anders Olofsson.

Han har totalt 170 djur varav de flesta är frigående. De övriga finns inhägnade vid gården i byn. Även där blev det vargbesök senare på kvällen. En granne såg en varg strykandes ett 10-tal meter utanför huset för att sedan ta sig in i hagen.

– När han ringde laddade jag geväret och sprang ut, men då hade vargen försvunnit, säger Anders Olofsson.

Han beskriver situationen som ohållbar med vargar tassandes kring husknutar och i marker där korna går fritt.

– Man blir less, får jag möjlighet så skjuter jag den direkt enligt paragraf 28, säger Anders Olofsson.

Den största oron efter vargstörningen är att korna kan kasta kalvarna.

– Det är ju dem man ska leva på, säger Anders Olofsson.

På torsdag morgon syntes en varg vid Mölingdalsvallen utanför Lillhärdal. Per Persson och Camilla Löfskog har sina djur i närheten. De har cirka 130 kor ute i skogen. Efter att vargen syntes kommer de nu åka upp för att titta till djuren morgon och kväll, det upptar hela dagarna.

Anders Olofsson ser stora problem med faran som vargen innebär.

– Blir de jagade fler gånger måste jag ta hem dem, säger han.

Han skulle inte kunna ha så många djur om han inte kan ha dem på skogen, betet i byn räcker inte till. Det blir svårare att vara bonde, något Per Persson håller med om.

– Som läget är nu är det ohållbart för oss bönder här i Lillhärdal. Det handlar om det är vi eller vargarna som ska ge sig. Och det troliga är väl att det är vi som tvingas ge upp, säger Per Persson.

Helena Eriksson, enhetschef på Naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Jämtland, säger att det idag inte är aktuellt med någon insats för att få bort vargarna.

– Naturbevakare har under torsdagen varit på plats för att säkra spår och eventuellt skrämma bort vargen. Men om det lyckas vet jag inte och i dagsläget måste vi avvakta och se vad som händer, säger Helena Eriksson.

Naturbevakarna var under torsdagen vid Blädjan och ovanför Anders Olofssons gård för att leta efter skador på djuren samt spår och spillning efter vargen. Men de hittade inte varken spår efter vargen eller skador på djuren.

Mer läsning

Annons