Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad skog kan avverkas efter försäljning

/

Skogsområdet utanför Lofsdalen ägdes av skogsbolaget Bergvik AB, som lovat att spara skog med stora naturvärden. Men skogsbolaget sålde marken vilket innebär att nya ägaren kan avverka.

Annons

Ett område med flera hundra år gammal skog i Härjedalen kan komma att avverkas, trots att det tidigare var skog som skulle skyddas. Detta efter det att Bergvik har sålt marken.

Bergvik Skog är ett av Sveriges största skogsbolag, och har den skog som tidigare ägdes av Stora Enso och Korsnäs. Bolaget är miljöcertifierat i FSC, vars regler bland annat säger att minst fem procent av skogen frivilligt ska skyddas av skogsägaren.

– Vi har ett åtagande vad gäller frivilliga avsättningar, där vi lovat avsätta fem procent av vår produktion för frivilliga avsättningar, och det lever vi upp till, säger Elisabet Salander Björklund till SR Ekot.

Var de procenten skyddas är således upp till skogsbolaget.

– Frågan är ju var moralen i det här handlandet är. Om man nu ska ha friheten under ett ansvar, så måste man ta det ansvaret. Och att sälja 4 000 hektar med fjällskog med väldigt höga naturvärden, det är knappast något ansvar, säger Malin Sahlin vid Naturskyddsföreningen till Ekot.

Mer läsning

Annons