Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på tomt i Funäsdalen

/
  • Jerker Blomqvist, teknisk chef på Samhällsbyggnadsförvaltningen, är den som sköter tomtkön i Funäsdalen.

För dem som vill bygga och bo permanent i Funäsdalen är väntan lång för att få köpa tomt av kommunen.

– Jag känner många barnfamiljer som vill flytta hit men som länge har stått i tomtkön, säger Julia Larsson.

Annons

I Funäsdalen har kommunen flera områden med tomter för permanent boende. Den som vill bygga kan ställa sig i kommunens tomtkö. Men nu är det många som har börjat tröttna på den långa kötiden.

– Ingenting händer, där jag bygger finns det åtta tomter som ingen ännu har fått köpa, säger Julia Larsson från Funäsdalen.

Just nu är det omkring 60 familjer som står i kö för att få köpa en av de eftertraktade tomterna.

– Jag har full förståelse för att folk är irriterade, men vi delar ut tomterna eftersom men det tar tid, säger Jerker Blomqvist, teknisk chef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

När de som står först i kön får ett erbjudande har de tre veckor på sig att bestämma sig. När de väl bestämt sig skrivs ett köpekontrakt och efter det har köparen två år på sig att söka bygglov och börja bygga, annars går tomten tillbaka till kommunen.

– Det är väldigt segt, och kanske ger vi köparen för lång tid att fundera, säger Jerker Blomqvist.

I och med att köparen har två år på sig att börja bygga kan det hända mycket för familjen som gör att bygget inte blir av. Tomten går tillbaka till kommunen och fördröjer det hela ytterligare.

Förr året började kön att växa och för att snabba på processen började kommunen att ta ut en handpenning på 20 000 kronor av folk som ställde sig i kön. Ångrar sig köparen efter det att köpebrevet är skrivet förlorar han eller hon halva handpenningen.

– Innan var det nog en del som ställde sig i kön för säkerhets skull, men sedan inte ville köpa när de väl fick erbjudande, säger Jerker Blomqvist.

Anders Häggkvist (C), vikarierande kommunalråd, är nöjd med att det vill flytta in folk till Funäsdalen men tycker att det är besvärande att man inte kan erbjuda boende tillräckligt snabbt. För att råda bot på problemet kommer man nästa år att öppna upp två nya villaområden, Oren och Söromsjön, för permanentbyggen. Och när beslutet om vart den nya förskolan ska ligga kommer de gamla lokalerna att göras om till tolv nya lägenheter.

– Det här hoppas vi ska göra att det kommer att gå snabbare men det sker inte i en handvändning, säger Anders Häggkvist.

I dagsläget står sju tomter osålda och obebyggda i Funäsdalen.

Mer läsning

Annons