Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på mer personal till ifrågasatt äldreboende

Stämningen är låg på det utpekade serviceboende som vi berättat om tidigare i veckan. Många i personalen känner sig personligt påhoppade och mår dåligt över det som framkommit.

– Vi gör verkligen så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har, säger ett av skyddsombuden på serviceboendet.

Annons

I brevet till Socialförvaltningen, som vi berättade om i onsdags, listar man upp 17 punkter där vården och omsorgen på ett serviceboende i Härjedalen ifrågasätts. Det är en samlad lista som en anhörig sammanställt.

– Allt är inte relevant utan mycket är redan åtgärdat. Det är lite orättvist eftersom det är gamla saker som vi redan tagit upp och gjort någonting åt, menar skyddsombudet.

Skyddsombudet påtalar att det varit neddragningar i kommunen under flera år och att serviceboendet gång på gång försökt få de styrande att förstå att de behöver mer personal. Det har även gjorts månatliga mätningar, som kollar vilka insatser personalen gör och hur många som behövs till dem, som påvisar att det är för lite personal.

– Varför görs det ens mätningar om de inte följs upp? Socialnämnden säger att serviceboendet ska bemannas efter behov men det gör det inte, säger skyddsombudet uppgivet.

I dagsläget är det enligt personalen en omöjlighet att göra mer än det som är absolut nödvändigt - som att sätta sig ner och prata eller dricka kaffe med en vårdtagare. Det finns helt enkelt inte tid.

– Ett annat problem är att det finns så lite plats på de olika typerna av boendena i Härjedalen att de blir blandade. Serviceboendet är inte ett säkert boende för exempelvis dementa eftersom det alltid finns vägar ut, säger skyddsombudet.

Personalen har fått ta del av brevet och sedan dess har det varit en låg stämning på serviceboendet. Många som är på semester ringer även in för att ventilera och därför ska de ha ett nytt möte när alla är på plats efter sommaren.

Mer läsning

Annons