Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Fjället lockar – trots snöstorm och rusk

+
Läs senare
/
  • Martin Myhr trivs med sitt jobb som vesselförare. ”Det är ett omväxlande jobb”, säger han.
  • Våffelstugan på Kariknallarna lockar många besökare under vintern trots att vädrets makter då och då kan sätta käppar i hjulet.
  • Lisa Carlsson har fullt upp under vinterhalvåret på Kariknallarna. Våffelstugans högsäsong är från sportlovet fram till slutet av april.

Våffelstugan på Kariknallarna står vindpinat 1050 meter över havet. Lika stadigt som stugan står på fjället lika säkert är det drygt 50 år gamla receptet på våfflorna.

– Det är hemligt. Men det handlar om mycket grädde och kärlek, säger Lisa Carlsson

Vintern lider mot sitt slut. Men ännu så länge är det några ruschiga veckor kvar för de som har fjället som arbetsplats.

Martin Myhr kör vesslan från Bruksvallarna upp till våffelstugan, en sträcka på runt fem kilometer.

– Det är toppen att jobba så här, säger Martin Myhr som trivs att dra upp turister upp på fjället trots att det bitvis kan vara intensiva dagar när vädret är som bäst.

– Under påsken var det så mycket folk att vi körde med tre vesslor och det gick en tur varje kvart. På påskaftonen hade vi närmare 400 personer som ville upp, säger Martin Myhr samtidigt som han med van hand kryssar upp mot målet på fjället.

Solen skiner när vi lämnar Bruksvallarna men när vesslan passerar trädgränsen möts vi av kraftiga vindar och snödrev. Det är nästan problem att kliva ur vesslan för Josefin Påhlman och hennes barn Oskar och Hugo som passar på att ta sig upp till vesselstugan.

– Helst ska man ju ta sig upp själv. Men när det är sådant här väder så är det här ju bättre, säger Josefin som kommer från Täby och verkligen trivs av det utbud som Bruksvallarna med omnejd kan bjuda på under vårvintern.

Att nå målet är för det mesta mödan värt för de som besöker Våffelstugan på Karinknallarna, en stuga som byggdes 1959 och fick sig en nödvändig renovering i början av 70-talet.

Men när det gäller receptet till de välsmakande våfflorna så är det samma som gäller sedan starten då familjen Myhr byggde upp anläggningen.

– Våfflorna är ju storsäljarna men receptet är hemligt. Men så mycket kan jag avslöja att det handlar mycket om grädde och kärlek, säger Lisa Carlsson som trots att hon väntar tillökning försöker slita sig fram de veckor som är kvar innan stugan stängs för vinterssäsongen.

Och orsaken är att det är ett toppenjobb, och det gäller inte bara höjden över havet.

– Man får träffa många olika människor och så får man jobba när naturen, berättar Lisa som tillsammans med ytterligare två andra sköter serveringen på fjället.

Annons
Annons
Annons