Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Bråda dagar när rennäringen slaktar

+
Läs senare
/
  • Sedan 1994 har Lennart Blind och hans familj drivit företaget som sakta men säkert expanderat.Foto: Håkan Degselius

Det är bråda tider inom rennäringen för tillfället. Tusentals renar tas om hand och blir till välsmakande produkter.

En som känner av det är Lennart Blind och hans familjeföretag där tusentals renar ska styckas och förädlas.
– Nu är det som mest att göra fram till jul, säger Lennart som ur ren (!) ekonomisk synpunkt har sin bästa tid från och med nu och fram till den 15 november då köttet är som bäst efter att renarna betat upp sig rejält under sommaren och den varma hösten.
– Vi är två veckor tidigare än i fjol och det är bra.
I år kommer 70 000 renar att slaktas runt om i Sverige och det är en bit ifrån rekordåret då 120 000 renar styckades på grund av Tjernobylkatastrofen.
Lennarts och familjens företag kommer att ta hand om närmare 2 500 renar och det är ungefär lika mycket som ifjol.
– 1 500 kommer vi att ta hand om fram till jul, fortsätter Lennart som under den mest hektiska perioden har ytterligare 6–7 personer på lönelistan.
Priserna på kött har stigit kraftigt de två senaste åren. Runt 30 procent mera får man ut för varorna och det är mycket positivt för företaget som säljer till närliggande restauranger men även näringsställen i Stockholm.
Det är mycket snack om ekologiska produkter och trots att man ännu inte tillhör det segmentet så är det inte långt ifrån att man kan kalla sig det.
– Det är ju så ekologiskt det kan bli. Vi använder ju bara motorcyklar och fyrhjulingar lite då och då, säger Lennart som numera har vissa av sina produkter under konceptet Slow Food.
Ett begrepp som internationellt jobbar för ekologisk produktion och bevarande av lokala och regionala matkulturer.
Annons
Annons
Annons