Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungarna har avlivats

/

Polisen har avlivat de övergivna björnungarna i idet i Funäsdalen. Men Kenneth Ekvall vid Orsa björnpark tycker att björnungarna borde ha fått en chans.

Annons

Polisen skriver i ett pressmeddelande att: Med anledning av händelsen i Funäsdalen nyligen, då en ung skidåkare råkade köra ner i ett björnide, har Polismyndigheten i Jämtlands län beslutat att avliva björnungarna efter att honan avvikit från platsen och inte återvänt.

Polisen har sedan i fredags följt björnhonans rörelse i området för att se om hon har för avsikt att återvända till sina ungar. I går konstaterades att björnhonan var på långt avstånd från ungarna och det går enligt polisen inte att se några tecken på att hon är på väg att återvända till det ursprungliga idet. Under tisdag förmiddag avlivades björnungarna.

– Det är med sorg jag meddelar att med stöd av jaktlagens bestämmelser i jaktförordningens paragraf 40 b, har myndigheten beslutat att avliva björnungarna av humanitära skäl och för att förkorta deras lidande, säger Andrew Sörensson, kriminalinspektör vid polismyndigheten.

Polisen förklarar beslutet med att björnungarna var i så dåligt skick att så att det inte gick att försvara en flytt. När ungarna på tisdag förmiddag undersöktes av personal från länsstyrelsen och polisen var de vid liv, men i dålig kondition. I ett pressmeddelande beklagar polismyndigheten att ärendet fick ett tråkigt avslut, men uppger att de inte har någon befogenhet att omhänderta och flytta björnungarna enligt gällande lagstiftning.

Men Kenneth Ekvall, zoolog vid Orsa björnpark, är kritisk till att ungarna inte togs om hand, gavs mjölkersättning och hölls varma. Enligt honom borde man ha gett dem en chans att återhämta sig.

– När man har väntat fyra och ett halvt dygn då tycker jag att man kan ta hand om dem och vänta fyra timmar till för att se om de klarar sig, säger Kenneth Ekvall till TT.

Det har diskuterats om en djurpark hade kunnat ta hand om ungarna men polisen gjorde bedömningen att de var för svaga för att klara en flytt.

Enligt Naturvårdsverket är också myndigheters möjligheter att agera begränsade. Lagen tillåter bara undantagsvis att björnungar omhändertas.

– I de fall som det har gjorts så har det handlat om skyddsjakt, alltså om man medvetet har tagit bort honan, säger Per Risberg vid Naturvårdsverket, till TT.

Björnungarna kommer nu att transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Angående björnmamman har det inte fattas något beslut om att vidta några åtgärder, men polisen uppger att om situationen förändras kan det bli aktuellt att fatta nya beslut.

Mer läsning

Annons