Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Bildspel: Glada vinnare slog till med kantarelltortillas på matmässa i Tänndalen

+
Läs senare
/
  • Larissa Ullberg och Malin Bergman Lidberg, båda inflyttade i Bruksvallarna, direkt efter beskedet att deras maträtt vann.
  • Larissa Ullberg och Malin Bergman Lidberg presenterar sin öppna rentacos med tortillas på kantarellmjöl för åskådarna.
  • Margareta Burenius från Matakademin i Härjedalen/Jämtland, Elida Burman, köksmästare på Ski Lodge i Tänndalen och Karl-Arne Wagenius, ordförande i hotellföreninge satt i jurun. De korade ingen tvåa eftersom alla maträtterna i tävlingen smakade så gott.
  • Frysta lingon, en av ingredienserna som vinnarna hade med sig från hembyn.
  • Alla ville inte låta konferenciern Tobias Myhr hålla i micken. Jan Fjällgren från Mittådalen tog den själv och berättade om maten hans lag gjort, som minsann inte var för några
  • Att provsmaka är viktigt.
  • Nike Bent och Tobias Myhr hade fullt sjå att hålla reda på alla tävlande.
  • Trångt kring stekhällen när sex lag skulle laga mat samtidigt.
  • Tänndalen tog ut segern i förskott.
  • Lars-Olof Mattsson, en av matutställarna, njöt i solen.
  • Joakim Näsvall från Bruksvallarnas rökeri sålde nästan slut.
  • Lars Brändström från Jillie Ren och Vilt, före detta Blindhs slakteri, i Ljusnedal, bjöd på renfeta. Rökt renister.
  • Äntligen sol för Perra Jönsson, potatisodlare i Sveg, som hade med sig färskpotatis till matmässan.
  • Pär Rahmqvist från Härjedalens Bryggeri i Tännäs visade upp sina produkter.
  • Hanne Bergström från Tännäsgården hade med sig
  • Fler matutställare kom från Jämtland, här från Klövsjö där Pär Rahmqvist bedriver gårdsmejeri.
  • Två glada vinnare av matlagningstävlingen kunde lyfta vandringsbucklan.

Öppen rentaco med kantarelltortillas föll juryn i smaken och det blev Bruksvallarna som vann bykampen på årets matmässa i Tänndalen i lördags.
– Jag fick veta i förrgår att jag skulle vara med, säger Larissa Ullberg, som tillsammans med Malin Bergman Lidberg blev de två lyckliga vinnarna.

Nytt får årets matmässa i Tänndalen var en matlagningstävling med lag från olika byar i västra Härjedalen. Sex byar ställde upp med två deltagare i varje lag. Varje lag fick en renrostbiff att laga till med hjälp av två valfria ingredienser från respektive hemby. Där fanns också ett bord med ingredienser som alla fick ta av samt två "hemliga" ingredienser per lag, där lotten avgjorde vem som fick välja först. Och maten skulle vara klar på en timme.

– Tidigare har vi haft kocktävling med riktiga kockar, men det har tagit rätt lång tid. I år tänkte jag att det skulle gå snabbare och jag ville ha mer av den här bykänslan, att byarna ställer upp med lag. Och det är ju jättekul, säger Nike Bent sportchef på Hamrafjället Lift AB, som arrangerade årets matmässa.

Nytt för i år var också att matutställarna inte betalade någon avgift.

– Det har varit mycket folk, mer än förra året, säger Lars-Olof Mattsson från Sveg som var på mässan med sin saft på bär från Härjedalen. Även flera andra utställare verkade nöjda med dagen. Solskenet gjorde säkert sitt till också.

Nöjd var också juryn i mattävlingen, Margareta Burenius från Matakademin i Härjedalen/Jämtland, Elida Burman, köksmästare på Ski Lodge i Tänndalen och Karl-Arne Wagenius, ordförande i hotellföreningen.

– Allt var väldigt bra och det var så svårt att kora vinnaren, säger Margareta Burenius.

Vad avgjorde till slut?

– Tortillas på kantarellmjöl, är inte det kul! Och det var en väldigt bra sammansatt rätt som man kan förbereda och ta med sig upp på fjället, säger Margareta Burenius.

Det var två väldigt glada vinnare som fick ta emot vandringsbucklan, Larissa Ullberg och Malin Bergman Lidberg från Bruksvallarna. Deras valfria ingredienser var just kantarellmjöl och frysta lingon.

– Vi är så glada att ni gillade vår mat, säger Larissa Ullberg som blev värvad till tävlingen bara någon dag tidigare.

Annons
Annons
Annons