Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill mångdubbla reningskapaciteten

/
  • Kommunen förbereder nu för en expansion av turistområdena i Ljungdalen genom att utöka kapaciteten för slamhantering.

Mängden avloppsslam som reningsanläggningen i Ljungdalen kan ta emot har nått maxgränsen.

För att bädda för utbyggnad och expansion i turistområdena runt byn planeras därför för en mångdubblad kapacitetsökning.

Annons

I juni klubbade Bergs kommun den nya översiktsplanen för Storsjö och Ljungdalen som möjliggör en expansion på uppemot 6000 nya bäddar.

Med ökad turisttillströmning ökar också behovet av avloppslösningar och därför har Bergs kommun nu lämnat in en ansökan om tillstånd att bygga en anläggning vid reningsverket för mottagning av slam från enskilda brunnar.

– Vi börjar närma oss den övre gränsen vid den anläggning som finns och med den nya översiktplanen kommer exploatörer som börjar bygga och då måste vi vara med och parera det, säger Jörgen Kristoffersson, renhållningsansvarig i Bergs kommun.

I nuläget kan reningsverket ta emot 500 ton slam från privata brunnar, som är den avloppslösning som är vanligast utanför Ljungdalens bykärna.

Totalt planerar kommunen att öka kapaciteten till 4000 ton.

– Men vi vill göra det i etapper. Vi kan inte bygga ut allt direkt eftersom man inte säkert vet hur mycket nya boenden som kommer att byggas i området, säger Jörgen Kristoffersson.

Den planerade anläggningen är tänkt att ligga i anslutning till Ljungdalens reningsverk och bestå av en damm där lakvatten från slammet ska ledas in i reningsverket.

Kommunen har lämnat in ansökan och planerar för ett samråd med berörda boende i området. Sedan är det upp till länsstyrelsens miljöprövning när utbyggnaden kan komma igång.

– Vi vill komma igång och bygga så fort som möjligt men det hänger på myndigheternas handläggningstider, säger Jörgen Kristoffersson.

Reningsverkets kapacitet för det kommunala avloppet är än så länge tillräckligt och i dagsläget finns där inga planer för en utbyggnad.

Mer läsning

Annons