Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen blir räddningen för pressade mjölkbönder

/
  • 40 mjölkkor har Bertil Sivertsson i ladugården. För att få verksamheten att gå runt tvingas han ta av skogen.

– Jag måste avverka i skogen för att det ska runt, alternativet hade varit att avskeda den anställde jag har på gården.

Det förklarade mjölkbonden Bertil Sivertsson på Norrside gård i Oviken när han fick besök av Irene Oskarsson, riksdagspolitiker för KD och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Annons

Irene Oskarsson gjorde under onsdagen ett nedslag i mjölkbönderna verklighet. Besöket gjordes i Oviken. Läget är kärvt för jordbruket, bara under denna vinter lägger fyra mjölkbönder i Ovikenbygden ner sin produktion. Det går inte i längden att producera mjölk med förlust.

– De här bönderna kan avveckla under ordnade former. Nästa steg blir det gårdar som i stället tvingas gå i konkurs, siade Per-Göran Eriksson, mjölkbonde med 70 djur i besättningen.

Akuta åtgärder behövs för att rädda kvar gårdarna.

– Kunde vi i Oviken få tillhöra stödområde 1, skulle det ge 50 öre mer för mjölken, förklarade Per-Göran Eriksson.

Bertil Sivertsson beskrev också de svårigheter man har att få stöd till andra åtgärder.

– Jag vill anlägga solpaneler på ladugårdstaket, det skulle i varje fall ge en tiondel av gårdens elförsörjning. Men på några år man sänkt det statliga bidraget för solpaneler från 65 till 30 procent, förklarade Bertil Sivertsson som trots allt tänker göra investeringen.

– Det borde vara som i Tyskland, där kan man hyra ut ladugårdstak för solpanelsanläggningar och leverera till det fasta nätet, menade Per-Göran Eriksson.

Att göra biogas av bland annat kogödsel diskuteras som en framtidssatsning för mjölkbönder.

– För att man ska våga satsa på en biogasanläggning krävs det långsiktighet, som det ekonomiska läget är nu vågar man inte ta den investeringen, säger Per-Göran Eriksson.

Riksdagsledamoten Irene Oskarsson, som själv är uppväxt på en mjölkgård, kom inte med några patentlösningar. Det var inte meningen heller med mötet. Men hon förklarade hur viktig jordbrukspolitiken är för den inhemska livsmedelsproduktionen, för landskapsvården, men också en viktig rättvisefråga i ett globalt perspektiv i tider med stora miljöförändringar.

Jordbrukarna måste också få bättre ersättning för sina ekosystemtjänster. Det handlar bland annat om öppna landskap

– Bönderna gör saker idag som man inte får betalt för, sade hon.

– Vi måste också se till att landsbygden får villkor som ger långsiktighet. Ta bara skogsfrågan, där handlar det om förvaltning som räknas i generationer, sade hon.

Bertil Sivertsson gjorde klart att åtgärder brådskar.

– Gör ni politiker ingenting, så går vi mjölkbönder in i väggen – förr eller senare, sade Bertil Sivertsson.

Mer läsning

Annons