Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord mot ord om förskolenedläggning

/

Bergs kommun beslutade i onsdags att lägga ner förskolan i Skålan, men enligt föräldrarna har barnomsorgen i praktiken varit nedlagd sedan i juni.

Nu är den politiska oppositionen och föräldrarna kritiska till hur avvecklingen av förskolan har gått till.

Annons

I maj aviserade Bergs kommun att förskolan i Skålan inte kunde drivas vidare på grund av ett vikande barnantal. Vid ett möte med barnens föräldrar ställde sig kommunen positiv till att föräldrarna startade privat barnomsorg i byn.

I slutet av juni stängde den kommunala förskolan och den privata startades. Från och med det går åsikterna isär om varför den stängdes och ord står mot ord om vad som sades vid informationsmötena under våren.

– Jag hävdar att förskolan lades ner den 20 juni, säger Elise Ryder-Wikén (M), ledamot i verksamhetsnämnden och boende i Skålan.

Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) är av en annan åsikt:

– Under sommaren var den bara tillfälligt stängd. Vi stänger ofta förskoleavdelningar på grund av att det är för få barn under sommaren och det hade vi informerat om strax före nyår, säger han.

I onsdags klubbades det formella beslutet att lägga ner förskolan från den 1 september. Föräldrarna hade också begärt ersättning av kommunen för den privata barnomsorg som drivits under sommaren, men fick beskedet att de inte får någon ersättning eftersom Skålans kommunala förskola inte var nedlagd utan endast sommarstängd.

Föräldrarna är av uppfattningen att de hade fått klartecken för start av privat barnomsorg.

– Alla har samma uppfattning om vad som sades på mötet, säger Anette Nääs i Skålans föräldragrupp.

– Vår känsla var att vi kunde få starta upp direkt från det att de stängde i juni och det gjorde vi.

Nu får föräldragruppen själv stå för kostnaden för sommarens privata barnomsorg.

Oppositionspartierna reserverade sig mot onsdagens beslut om nedläggning. De ville ha nedläggandet uppskjutet till hösten 2012 och är kritiska till hur majoriteten agerat i frågan.

– I min värld var beslutet i onsdags bara ett formellt beslut, förskolan lades ner i juni, säger Elise Ryder-Wikén (M).

– Jag tycker att kommunen har lurat byborna. Först tycker kommunen att de ska ta över och sedan säger de att man startat en verksamhet utan politiska beslut, det där är ju löjligt, fortsätter hon.

Torsten Medalen (C):

– Vi hade ju inte fattat något beslut i nämnden förrän i onsdags. Vi hade erbjudit dem förskola i Åsarna och om de då startar verksamhet innan beslut är fattat kan rimligtvis inte kommunen lastas för det.

Den privata barnomsorgen i Skålan kommer nu att fortsätta, men med kommunalt stöd från och med den 1 september.

Mer läsning

Annons