Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans hotas av analysstrul

/

Karim Ibrahim Abdul hävdar att han kommer från Somalia men hotas efter en språkanalys av utvisning till Tanzania.

Efter medierapporteringen kring hans fall fick han göra ett nytt språktest, men nu visar det sig att Migrationsverket anlitat samma analytiker båda gångerna.

Annons

Karim Ibrahim Abdul kom till Svenstavik som ensamkommande flyktingbarn 2010. Han hävdar att han kommer från södra Somalia men efter ett språktest 2011 anser Migrationsverket att hans hemland är Tanzania och processen att få Karim utvisad dit pågår.

En utomstående irländsk språkexpert som genomfört ett privat arrangerat språktest med Karim anser att han talar sanning när han anger att han kommer från södra Somalia.

Efter att LT uppmärksammade fallet i januari kontaktade också Migrationsverket familjen Sund, som är Karims förmyndare, och erbjöd honom ett nytt språktest och en ny analys. Resultatet av det nya testet placerar än en gång Karim i Tanzania och hans chanser att få stanna i Sverige minskade drastiskt i och med det beskedet.

Nu visar det sig dock att språktestet måste göras om på grund av misstänkta felaktigheter i analysen.

Karims gode man Lars-Johan Sund är upprörd.

– Vi satte oss ned i helgen och tittade igenom analysen och Karim upptäckte en massa fel. Det är ord som är fel översatta och när vi jämförde den gamla analysen med den nya såg vi att det är samma fel i båda två, berättar han.

När han kontaktade Migrationsverket i måndags fick han veta att det var samma analytiker som gjort språktestet 2011 och det nya testet som gjordes för några veckor sedan.

– Vi fick beskedet att det var slumpen som avgjorde vem som gör analysen och att det blivit samma analytiker den här gången också, jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde det, säger Lars-Johan.

Nu ska språktestet analyseras än en gång och Karims gode man som väntar på svaret av den nya analysen ifrågasätter hur säkert det är att skicka ut en person ur landet på de rådande grunderna.

– Det verkar som det har gått prestige i det här, säger Lars-Johan Sundh.

LT har sökt Migrationsverket för en kommentar under onsdagen utan att lyckas.

Annons
Annons
Annons