Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: "Vi har alldeles för svag majoritet"

/

Oppositionen är inte enbart positiv till att deras budget med stor sannolikhet går igenom. Oppositionsrådet Elise Ryder-Wikén (M) tycker att situationen är olycklig.
– Det gör att läget blir instabilt, säger hon.

Annons

Oppositionen i Bergs kommun är överens med majoriteten om många av punkterna i budgetförslaget. Ändå har Moderaterna och Centerpartiet valt att lägga fram ett eget förslag. Elise Ryder-Wikén förklarar varför.

– Det förslag som majoriteten har lagt kan vi inte stödja fullt ut. Det är mycket som vi är överens om, men det är några punkter som vi inte är överens om. Vi lägger vårt eget förslag, sedan får vi se hur utfallet blir – det är ju tajt.

Läs även: SD i Bergs kommun fäller rödgrön budget – använder sin vågmästarroll

Den stora skillnaden mellan de två budgetförslagen är att oppositionen vill ha kvar äldreboendet Treklövern.

– Vi anser att Treklövern behövs. Vi tycker att det är för osäkert att säga att vi inte har någon kö just nu. Vi vet av erfarenhet att det där svänger. Vi tycker att det ska vara tryggt att åldras i kommunen. Förslaget har skapat en väldig otrygghet hos de äldre, framför allt kring Åsarna, säger Elise Ryder-Wikén

Läs även: Socialdemokraterna om vågmästarläget: "Vi kan inte hålla på så här varje år"

Sverigedemokraternas röster kommer med stor sannolikhet att avgöra budgetomröstningen till oppositionens fördel. Några samtal mellan oppositionen och Sverigedemokraterna har inte skett.

– Nej. Vi samarbetar inte med dem utan kör vår egen politik och våra egna förslag. SD är helt fristående och tyvärr då avgörande i alla fullmäktigefrågor. Det beror på att vi har alldeles för svag majoritet, säger Elise Ryder-Wikén.

Du använder ordet "tyvärr" även när det gäller frågor där deras röster är till er fördel?

– Ja, det gör att läget blir instabilt. Det skapar oro för våra tjänstemän att inte veta utgången. Jag tycker inte att det är någon lycklig situation. Det är klart att vi vill ha igenom våra förslag. Där skulle jag ljuga om jag sa något annat, men vi hade gärna velat få igenom dem med egen majoritet.

Läs mer: SD direkt med oppositionen

Upprörda känslor om nya styret i Berg

Mer läsning

Annons