Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man går inte ifrån arbetet för en studiecirkel"

Kommunen jämställer de utvecklingsstörda med andra arbetstagare i kommuner, vilket betyder att ingen kan lämna sin arbetsplats hur som helst.

– De här människorna har ett arbete att sköta och man går inte ifrån sitt arbete för att vara med på en studiecirkel, säger Helen Rikardsson, vård- och omsorgschef i Bergs kommun.

Annons

Hon påpekar att ingen förbjuds att delta i Bra livat i Berg, men övningstillfällena måste passa in i de utvecklingsstördas individuella plan.

Att närvara på arbetsplatsen går först.

– Det är som om du och jag gör en studiecirkel, då gör vi det utifrån vad som är möjligt. Vi går inte ifrån vårt arbete för att vara med, säger Helen Rikardsson.

Men de är inte anställda, ska de omfattas av samma regler?

– Vi borde se det så, vi ska inte diskriminera dem bara för att de har ett funktionshinder. De har ett arbete som är lika värdefullt som om de vore anställda och daglig sysselsättning ska likställas med ett arbete.

Men det har ju gått bra tidigare, vad är skillnaden nu?

– Det kan jag inte riktigt svara på, men de senaste åren har vi jobbat vidare med att verksamheten ska vara mer individanpassad.

– Alla har en individuell plan och vi har enskilda individer som faktiskt utför ett kvalificerat arbete.

Att några av deltagarna kunnat vara med och andra inte förklaras med att deltagarna har olika typer av sysselsättning.

Kan det inte lösas genom att de då tar ut friskvårdstimme eller liknande de här tre timmarna varannan vecka?

– Friskvården har vi när verksamheten så tillåter, jag kan inte bara säga att jag inte kan komma till jobbet för att jag har friskvårdstimme.

Kommunen jobbar nu för att hitta en lösning på problemet.

Går det att lösa?

– Allt är lösbart bara man är lösningsfokuserad, men verksamhetsansvariga har inte haft möjlighet att vara delaktiga i vuxenskolans planering, säger Helen Rikardsson.

Mer läsning

Annons