Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

”Kartlägg hemtjänstens arbetsmiljö”

+
Läs senare

Berg måste bli bättre på att riskbedöma hemtjänstpersonalens arbetsmiljö.Den anser Arbetsmiljöverket som nu vill att kommunen ska skärpa sina rutiner.

Vid en samlad inspektion i november upptäckte Arbetsmiljöverket att hemtjänsten i centrala Svenstavik, Myrviken respektive Rätan har en del brister i arbetsmiljön.

Bland annat påbörjas ofta arbetet i de enskilda vårdtagarnas hem utan att en undersökning och bedömning av nödvändiga arbetsmiljöåtgärder har gjorts.

I de enskilda hemmen finns inte alltid ergonomisk städutrustning. Trånga duschar och smala dörröppningar som är svåra att ta sig förbi när vårdtagarna flyttas i rullstol är andra exempel som beskrevs vid Arbetsmiljöverkets inspektion.

”Personalen kan därmed utsättas för sådana risker i arbetet att det kan, på kort eller lång sikt, leda till ohälsa”, skriver verket i sin rapport.

I Rätan och Svenstavik saknas också skriftliga rutiner för regelbundna riskbedömningar i samband med att hemtjänstpersonalen med bil förflyttar sig mellan vårdtagarna.

Kommunen måste nu upprätta rutiner för att göra systematiska riskbedömningar av arbetsmiljön i enskilda hem och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa bland personalen, anser Arbetsmiljöverket. Dessutom måste arbetsgivaren se till att alla som kör kommunens bilar vet hur man kör säkert i olika situationer.

Annons
Annons
Annons